Мрежата излъчи „Картофен фотограф на годината”

Конкурс за „картофен фотограф” финансира благотворителна организация
(снимка: CC0 Public Domain)

Всякакви щуротии има в интернет, но малцина подозират, че специална страница в Мрежата e посветена на… снимки на картофени портрети! И не само това, но има и конкурс за „картофен фотограф”! Един специален профил в Instagram наскоро обяви победителите в тази необикновена категория.

За повечето хора навярно това звучи странно, налудничаво. Снимките варират от сбръчкани картофи с дупки до кадри на пазари с чували с картофи и скеч с „картофен кетчуп” от известна марка.

Историята на тази лудост води началото си от творбата „Картоф № 345” на Кевин Абош – изображение на картоф, продадено за 1 милион долара през 2016 г. , разказва dpreview.

Оттогава насам конкурсът „Картофен фотограф на годината” служи и като средство за финансиране на фондация „The Trussell Trust” – благотворителна организация, която помага за подкрепа на мрежа от повече от 1200 хранителни банки.

След успешното състезание през 2020 г. организаторите призоваха творците от цял свят, които обичат популярното кореноплодно, да нахлуят в градините и местните супермаркети, да вземат камерите им и да се присъединят към тях в издигането на „скромния картоф до още по-високи нива на артистичност”.

Снимките биват разглеждани от жури от съвсем сериозни творци като документалния фотограф Мартин Пар, фотографката Ейми Д’Агорн, фоторепортера и преподавател професор Пол Хил, редактора на любителски фотографии Найджъл Атертън, основателката на SheClicks Анджела Никълсън и британския фотограф Бенедикт Брейн.

В крайна сметка титлата „Картофонен фотограф на годината 2021” отиде при Уилям Роп за неговата снимка „Риба и чипс”.

Коментар