Нов сензор на Canon прави HDR снимки само с един кадър

HDR фотографията може да получи нов тласък с иновативен сензор на Canon
(снимка: CC0 Public Domain)

Японската компания Canon разработи сензор за изображения, който използва нов подход за фотографията с висок динамичен диапазон (HDR). Вместо да прави множество последователни снимки с различни експозиции и след това да ги обединява в едно изображение, новият сензор незабавно създава готова HDR снимка от множество зони, като всяка област се настройва отделно и автоматично на оптимална експозиция.

Новият 24,5-мм сензор със задно осветяване Canon Type-1 има разделителна способност 12,6 мегапиксела (4152х3024). Компанията твърди, че сензорът осигурява водещ за фотографската индустрия динамичен диапазон и решава проблема с HDR по уникален начин.

Повечето фотоапарати се справят с огромните разлики в експозицията между светлите и тъмните области на кадъра, като използват „клинове” – заснемане на няколко снимки и смесването им в една снимка, често много бързо и направо във фотоапарата. Но този метод е добър само за неподвижни и лесни за снимане обекти.

От друга страна, ако камерата работи с движещ се обект, може да е трудно да обедини изображения, поради изместването на целта, и в крайна сметка снимката ще бъде размазана или извън фокус.

За да реши този проблем, Canon разделя сензора на 736 отделни области, всяка от които може да бъде настроена на оптимално време на експозиция в зависимост от нивото на яркост. По същество сензорът може независимо да регулира експозицията във всяка от тези 736 области, което му позволява активно да създава HDR изображения в реално време и във фотоапарата, без да се налага да прави няколко снимки.

Сензорът улавя и шофьора в сянка, и номера на колата при излизането ѝ от гаража на слънце
(снимка: Canon)

Според Canon, този подход предотвратява появата на артефакти при движение и позволява по-точно разпознаване на лица дори при снимане на движещи се обекти. Нещо повече, няма нужда от конвертиране на множество изходни изображения, което драстично намалява обема на обработваните данни и позволява високоскоростно снимане с до 60 кадъра в секунда при резолюция от 12,6 мегапиксела.

Тази „регионална експозиция” означава, че новият сензор ще може правилно да експонира всички части при трудни условия на осветление. Например, ако камерата е насочена към входа на гаража, и колата излезе на слънце, конвенционалните камери няма да могат едновременно да покажат регистрационния номер, осветен от слънцето, и шофьора, който е скрит на сянка, докато новият сензор ще се справи със задачата без проблеми.

Въпреки че този сензор е предназначен за промишлена употреба и за системи за сигурност, технологията, която използва Canon, може да повлияе на развитието на потребителските фотоапарати и видеокамери на компанията.

Коментар