Canon пуска 10 пъти по-евтина машина за чипове

Машините за чипове на Canon използват нова технология за наноотпечатване вместо фотолитография (снимка: Canon)

Иновативни машини за производство на 5-нанометрови чипове от Canon идват на 10 пъти по-ниска цена, в сравнение с оборудването на холандската ASML, която е лидер на пазара. Това отваря нови възможности за много компании, коментират анализаторите.

Canon планира да продава своето ново оборудване за производство на чипове на много по-ниска цена от литографските машини на ASML, съобщи Блумбърг. Новата технология за наноотпечатване на базираната в Токио компания ще позволи на малки играчи в полупроводниковата индустрия да произвеждат авангардни чипове, заяви изпълнителният директор на Canon – Фуджио Митараи.

По неговите думи, машините на Canon ще бъдат 10 пъти по-евтини от тези на пазарния лидер ASML. Към момента ASML е единственият доставчик на инструменти за екстремна ултравиолетова (EUV) литография, най-модерните машини за производство на чипове в света. Цената на една такава машина е стотици милиони долари.

Малко компании в света могат да си позволят да инвестират в инструментите, които сега са под лупа от властите в САЩ, заради търговската война с Китай. На ASML е забранено да изнася EUV системи за китайски клиенти, след като Вашингтон притисна своите съюзници да ограничат технологичните потоци към Пекин.

Но според Митараи, Canon може да не успее да достави своите машини на Китай: „Доколкото разбирам, износът на нещо под 14-нм е забранен, така че не мисля, че ще можем да продадем тези машини на Китай”. Говорител на Министерството на икономиката на Япония отказа да коментира как ограниченията върху износа ще засегнат конкретна компания или продукт.

Canon започна да доставя на клиентите оборудване за печат на 5-нанометрови чипове без използване на фотолитография от средата на миналия месец. „Не очаквам технологията за наноотпечатване да изпревари EUV, но съм уверен, че ще създаде нови възможности и търсене. Вече отговаряме на много искания от клиенти”, заяви Митараи.

Коментари по темата: „Canon пуска 10 пъти по-евтина машина за чипове”

добавете коментар...

  1. Потребител на канон

    Ползвал съм принтери на много марки.най доброто съотношение пари и качество е за мен…принтерите на канон.

  2. Баба ти хвърчилото

    Фирмата произвежда едни отнай достъпните камери започвайки от Xti Rebel серията навремето и стигайки модерните му аналози за любители фотографи ,така че глупостите ти които пишеш са си само в твоята си глава

  3. Anonymous

    Не беше това фалиралата фирма за фотоапарати?

Коментар