Завръщането на Huawei: расте по-бързо от всички конкуренти в Китай

Смартфоните Huawei се радват на все по-силно търсене в Китай
(снимка: CC0 Public Domain)

Интересен факт се наблюдава на огромния пазар за смартфони в Китай. Данните на TechInsights за третото тримесечие на 2023 г. показват, че Huawei се завръща с голяма сила – санкционираната от САЩ компания изпреварва всички конкуренти по темпове на растеж.

Като цяло доставките на смартфони в Китай са паднали с 5% през третото тримесечие, отчетено на годишна база – спрямо юли-септември на миналата година. Продължаващият спад се дължи на няколко фактора, включително слабо потребителско търсене и несигурна икономическа перспектива, отбелязва TechInsights.

Но от друга страна, темпът на спад се стабилизира, което показва, че пазарът вече е достигнал дъното. Сега анализаторите очакват китайският пазар на смартфони, който е най-големият в света, да започне своя път към възстановяване през следващите тримесечия.

Първите пет производителя по пазарен дял са Honor, Oppo (включително OnePlus), vivo, Apple и Xiaomi. Ето и разпределението на продажбите на отделните брандове:

  • Honor: 11,2 милиона доставени единици, което представлява 17,6% пазарен дял и спад от 7,4% на годишна база;
  • Oppo: 10,9 милиона единици – дял 17,1%, спад 10,7%;
  • vivo: 10,7 милиона единици – дял 16,8%, спад 25,2%;
  • Apple: 9,7 милиона единици – дял 15,2%, спад 5,8%;
  • Xiaomi: 9,1 милиона единици – дял 14,2%, спад 0,6%.

Доставките на останалите компании възлизат общо на 12,2 милиона единици, което им отрежда дял от 19,1% от китайския пазар, или 35% повече на годишна база.

И тук стигаме до резултатите на Huawei. Компанията, която преди години беше устремена към първо място в света, сега е извън Топ 5 в Китай, но демонстрира много стремителен ръст и възстановява позиции.

През третото тримесечие продажбите на смартфони с марката на Huawei в Китай са се увеличили с цели 50% на годишна база – това е най-големият ръст сред всички доставчици и отрежда на компанията пазарен дял от 13%.

Вижда се от данните, че Huawei е съвсем близо до Топ 5, само 1,2% я делят от Xiaomi. Ако запази темповете на растеж, в следващите месеци Huawei може да пробие в Топ 5 в Китай, а кой ще изпадне оттам е отворен въпрос.

Коментар