Платформи с малко код превземат разработката на софтуер

Инструментите с малко код повишават продуктивността на разработчиците
(снимка: CC0 Public Domain)

Обемът на глобалния пазар на инструменти за разработка на софтуер, използващи методи с малко код (Low-Code) и без код (No-Code), както и интелигентни технологии, включително изкуствен интелект (общо LCNCIDT), ще расте средногодишно със 17,8% в периода до 2026, достигайки 21 милиарда долара. Прогнозата е на изследователската компания International Data Corporation (IDC).

През последните години набира популярност технологията No-Code, която позволява създаване на уебсайтове и приложения с помощта на инструменти за визуално оформление (те се наричат ​​още визуални редактори или дизайнери). С тях можете да разглеждате страниците на сайт или приложение като обикновен потребител, да виждате всички блокове, заглавия и бутони, но в същото време можете да ги редактирате.

Този метод се нарича WYSIWYG: това, което виждате, е това, което получавате и не е необходимо да програмирате. Техниката Low-Code е подобна на No-Code, с едно изключение – възможно е (но не е задължително) да правите промени в кода.

Компаниите възприемат LCNCIDT, за да повишат продуктивността на разработчиците и да ускорят изпълнението на задачите чрез рационализиране или елиминиране на аспекти от процеса на разработка, казват анализаторите. Освен това такива инструменти помагат на начинаещите програмисти да създават или актуализират цифрови решения без помощта на професионалните разработчици.

„Пазарът на LCNCDIT технологии се разраства поради глобалния недостиг на разработчици”, казва Микеле Розен, мениджър на изследванията в тази област в IDC. „Очаква се тенденцията да продължи през това десетилетие, създавайки силен пазар за технологии, които увеличават производителността на разработчиците или разширяват набора от потенциални разработчици”.

До 2026 г. повече от 40% от организациите ще разчитат на платформи и инструменти с малко код за създаване на интелигентни персонализирани приложения, изразходвайки с 33% по-малко усилия за внедряването им, прогнозира IDC. Още една оценка за този сегмент дава Gartner: до 2024 г. повече от 65% от разработените приложения ще бъдат създадени с помощта на инструменти за разработка с малко код.

В много отношения експлозивният ръст на интереса към подобни технологии се дължи на пандемията от коронавирус и провокираната от нея самоизолация, в която трябваше да преминат служителите на огромен брой компании. Хората започнаха да работят от вкъщи и на компаниите трябваха нови приложения за управление на проекти, изпълнение на поръчки и работа с клиенти.

Бизнесът се нуждаеше от спешно решение, тъй като традиционният начин на разработка на приложения не можеше да отговори на търсенето. Помогнаха LCNCDIT платформите, които позволиха създаване на приложения с малко или без никакъв код.

Коментари по темата: „Платформи с малко код превземат разработката на софтуер”

добавете коментар...

  1. Админ

    “… Ще се наводни пазарът с висококвалифицирани ИТ-та …”

    Грешката е само във “висококвалифицирани”. Дялан камък на пътя не стои. Всъщност, проблема на ИТ е именно в липсата на висококвалифицирани. Кодери се намират, но така както зидари не правят сграда, така и кодери не правят приложения. Иска се архитект, проектант и технически ръковоител, по аналогия на строителството. И качествени материали (библиотеки, платформи, компоненти, сървъри). Та ситуацията никак не е розова. Двата сектора с голям апетит – Финанси и Здравеопазване ще имат сериозни нужди поне две десетилетия напред. И те ще са решаващи за тяхното оцеляване като бизнеси.

  2. :o)

    Всъщност за функционирането на света е необходим МНОГО ПО МАЛКО КОД 🙂
    Това, което виждам е едно постоянно бълване на приложения и фирми които те убеждават колко ти трябва това и наемане на програмисти защото всеки месец това нещо бълва ъпдейти ъпдейти ъпдейти, а много от “отраслите” могат спокойно да работят още с Windows 7 и Office 2013 ниво на “код” 🙂

  3. Йордан

    Горките програмисти 🙁

    Какво ще правят, когато хората престанат да използват услугите им? Ще се наводни пазарът с висококвалифицирани ИТ-та, които ще работят на минимална заплата.

Коментар