Предстои ли революция в производството на чипове?

Иновативната технология на Canon обещават много по-евтино производство на чипове
(снимка: Canon)

Интересът към машините за нанопечат на чипове, разработени от Canon, надхвърли очакванията на пазарните анализатори. Иновативното оборудване за 5-нм чипове струва 10 пъти по-малко от литографските скенери на ASML, използвани за същата цел.

Canon обяви, че интересът към нейните машини за чипове от потенциални купувачи е по-висок от очакваното. Японската технология е напълно готова за внедряване в масово производство и компанията ще започне да доставя машините за нанопечат на клиенти по-късно тази година, съобщи Ройтерс.

Класическата фотолитография включва изчертаване на контура на бъдеща микросхема върху силициева подложка чрез проектиране на изображение през фотомаска и след това ецване на части от кристала, които не са защитени от фоторезистивен материал.

ASML е най-ценната технологична компания в Европа, благодарение на литографското оборудване за производство на чипове, включително EUV системи. То се използва за усъвършенствани чипове, например от тайванската TSMC, която е най-големият производител на чипове по договор.

Canon обаче създаде технология, която полага контура на микросхемата върху силиция с помощта на нанопечат. „Въпреки че е твърде рано да се каже кога тези машини ще допринесат за продажбите на Canon, реакцията е по-добра, отколкото очаквахме”, заяви Минору Асада, ръководител на отдела за финанси и счетоводство на Canon.

По неговите думи, в началния етап компанията ще произвежда оборудване за производство на 3D NAND чипове памет, а по-късно планира да достави машини и за други видове чипове. Тази година Canon очаква да продаде 247 машини за производство на чипове чрез нанопечат.

Коментар