Учени: слънчевите панели деградират според очакванията

На слънчевите панели може да се разчита по време на прехода към възобновяема енергия, е изводът от изследване на американски учени (снимка: CC0 Public Domain)

Деградацията на слънчевите електроцентрали се случва „в съответствие с очакванията, установи научно изследване на Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL) на САЩ, което обхваща почти 2500 места за генериране на електричество от слънчева светлина.

Въпреки опасенията, повечето фотоволтаични системи са претърпели минимални щети от краткотрайни екстремни метеорологични условия през годините и са показали „скромно” влошаване. Тази констатация обещава да ускори прехода към възобновяеми енергийни източници.

Проучването разглежда слънчеви електроцентрали с комерсиален и комунален мащаб в САЩ, инсталирани в периода между 2008 и 2022 г. Анализирани са данни от 25 хиляди инвертори от 37 държави. Изследването обхваща почти 8 GW фотоволтаични мощности със средно време на работа от 5 години.

Като се има предвид, че през 2022 г. в САЩ имаше малко над 100 GW инсталирана слънчева мощност, учените определено са изследвали по-малко от 10% от действащите системи. Но това е напълно достатъчно за надеждна статистика.

Средно производителността на фотоволтаичните панели намалява с 0,75% на година, което е подобно на стойностите, отчетени в предишни проучвания. Анализът твърди, че системите в по-топъл климат са имали два пъти по-голяма загуба на производителност от инсталациите в по-хладен климат: съответно 0,88% на година и 0,48% на година. Като цяло, 90% от изследваните системи са имали загуби на производителност от по-малко от 2% годишно.

„Това показва, че фотоволтаичният ни парк като цяло не се проваля катастрофално, а по-скоро се влошава със скромна скорост, в рамките на очакванията”, казват учените, цитирани от PV Magazine.

Краткосрочното излагане на екстремни метеорологични условия като наводнения, силни ветрове, градушка, горски пожари и светкавици има минимално въздействие в повечето изследвани фотоволтаични системи. Средната продължителност на прекъсване след екстремно метеорологично събитие е от два до четири дни, което води до 1% спад на средногодишното производство.

12 системи от общо 6400 са претърпели прекъсвания за две седмици или по-дълъг период. Повечето от прекъсванията се дължат на наводнения и дъжд, последвани от поривисти ветрове.

Метеорологични условия, които са критични за оцеляването на слънчевите електроцентрали, биха възникнали при градушка с големина над 25 мм, скорост на вятъра над 90 км/ч и снежна покривка над 1 м. При такива условия слънчевите панели по-често биха се повредили, което производителите на фотопанели трябва да имат предвид, ако искат да подобрят надеждността на своите продукти.

„Тези анализи не показват, че фотоволтаичните системи са ненадеждни или особено уязвими към екстремни климатични условия. Фотоволтаичните системи могат да осигурят резервно захранване и да спасят животи, когато околната инфраструктура е повредена от екстремни метеорологични явления”, коментира изследователят на NREL – Дирк Джордан.

„Има обаче допълнителни стъпки, които можем да предприемем, за да подобрим качеството на оборудването и особено инсталационните практики, за да повишим устойчивостта към тези метеорологични явления”, допълва ученият.

Като цяло проучването показва, че на слънчевите панели може да се разчита по време на прехода към възобновяема енергия. Но е факт, че ускореното разграждане на слънчеви панели след 10 години работа, което не е отразено в доклада на учените от САЩ, е регистрирано от изследователи в други страни.

Коментар