Германската полиция конфискува биткойни за 2 милиарда долара

Незаконни постъпления от пиратство доведоха до рекордна конфискация на биткойн 
(снимка: CC0 Public Domain)

Германската полиция проведе операция, при която конфискува рекордно много криптовалута. Става въпрос за 50 000 биткойна, което в момента надхвърля 2 милиарда долара и е рекорд за подобни транзакции с криптовалута.

Интересното е, че операцията е свързана с действия на лица, извършени преди повече от 10 години, като тогава 50 000 биткойна са стрували несъизмеримо по-малко спрямо срещу текущата им стойност, отбелязва Tom’s Hardware.

Според официалната информация, в случая са замесени двама мъже, на възраст 37 и 40 години. Те са заподозрени, че са управлявали немския портал movie2k.to до май 2013 г. и са изразходвали печалбите си под формата на криптовалута.

Самият портал няма нищо общо с криптовалутата, както и самото обвинение. Очевидно мъжете са заподозрени в незаконно комерсиално използване на произведения, защитени с авторски права, тоест пиратство.

Порталът movie2k.to разпространи повече от 880 000 нелегални копия на филми и телевизионни сериали в периода от 2008 до 2013 година, припомнят пазарните наблюдатели.

Коментар