Създават технология срещу фалшиви видеа и снимки

Напредналите технологии позволяват създаване на трудно различими видео фалшификати
 (снимка: CC0 Public Domain)

Консорциум от компании в ИТ индустрията, към който се присъединиха Adobe, Microsoft, Intel, Twitter, Sony, Nikon, BBC и Arm, възнамерява през следващите години да внедри стандарт за удостоверяване на снимки и видео, който ще предотврати разпространението на невярна информация в глобалната мрежа. Механизмът ще се основава на блокчейн технология.

Консорциумът вече има и официално име – Коалиция за произход и автентичност на съдържанието (C2PA), съобщи Nikkei Asian Review. Като разработчик на популярни приложения за снимки и видео, Adobe очаква някои елементи от механизмите за удостоверяване да се появят в реални продукти по-късно тази година.

В рамките на няколко години ще бъде формирана готова екосистема, която ще позволи на потребителите да контролират автентичността на фото и видео материалите на всички етапи от техния жизнен цикъл.

Съвременните невронни мрежи позволяват създаване на правдоподобни видеоклипове, които могат да се използват за разпространение на фалшива информация, а обикновеният потребител не винаги има достатъчно опит, за да разкрие измамата. Коалицията C2PA иска да разработи технически стандарт, който ще гарантира липсата на намеса във фото и видео материалите, използвайки технологията на разпределения регистър, по-известна като блокчейн.

Adobe се занимава усилено с този проблем от две години и половина, но предстои още много работа, преди всички платформи да възприемат ефективни механизми за проверка на автентичността на материалите.

Коментари по темата: „Създават технология срещу фалшиви видеа и снимки”

добавете коментар...

  1. :o)

    той гугъл отдавна си записва местоположенията на всяка направена снимка или видео…
    да не говорим, че си прави и копие в КЛАУДА …така че тая технология си тече от години , ако искаш да правиш снимки БЕЗ да си проследен, може да извадиш от гардероба някоя съветска “Смяна 8” 🙂 😀

  2. ха

    Какво общо има блокчейн с алгоритмите за анализ на изображенията???

  3. ДаАмаНе

    Защитниците на “истината” слугуват сега на най-безпардонната манипулация в информационната война, та как да повярвам, че технологията им няма да е инструмент за подкрепа на досегашното им клиентелистко поведение.

Коментар