Затруднения в ИТ доставките заради Covid в Китай

Вълната от Covid в Китай провокира поредна криза във веригите за доставки
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставките на някои технологични компоненти отново ще пострадат от забавяния заради ограниченията и локдауните в Китай, наложени от новата вълна на коронавирус в азиатската страна.

Стремежът на Китай да спре разпространението на Covid доведе до блокиране на транспорта, невъзможност за много работници да посещават работните си места и временни затваряния на фабрики. Тези смущения неизбежно ще се отразят на глобалните вериги за доставки.

Pegatron, доставчик на Apple, заяви миналата седмица, че ще спре работата на заводите си в Шанхай и Куншан, където се произвеждат iPhone 13, серията iPhone SE и други модели. Quanta Computer, която произвежда около три четвърти от MacBook компютрите на Apple, също спира дейностите си.

Въведените ограничения ще повлияят на глобалните доставки на компютърна техника. Подобни смущения предстоят и за други водещи ИТ фирми като Dell и Lenovo, отбелязва Ройтерс.

Главните изпълнителни директори на Huawei Technologies и Xpeng заговориха за огромни икономически разходи, ако фабриките в Китай не смогнат да възобновят производството си скоро. Най-тежко влияние има локдаунът в Шанхай, който навлиза в третата седмица на блокиране и засега няма никакви признаци на подобрение в ситуацията.

Анализаторите се надяват, че ако производствата се подновят в рамките на няколко седмици, все още има шанс за относително безболезнено възстановяване. Въпреки това, ако локдаунът продължи повече от два месеца, пазарът ще пострада сериозно.

Тежко влияние ще има локдаунът и в областите Куншан и Шенжен. В първата от тях се намират много заводи, включително на доставчици на компютърните гиганти Dell и Lenovo.

Коментар