MacBook ще получи 5-нм ARM процесор с 12 ядра

MacBook със собствен ARM процесор скоро ще стане реалност
(снимка: CCO Public Domain)

Слухове, че Apple ще вгради собствени ARM процесори в лаптопите MacBook, циркулират отдавна в медийното пространство, а наскоро бяха подкрепени от нова порция неофициална информация.

Apple разработва три процесора с ARM архитектура, като единият от тях е предназначен за вграждане в очаквания през 2021 г. нов модел лаптоп MacBook, твърди публикация на Блумбърг, която се позовава на информирани източници.

Този процесор ще бъде модифицирана версия на едночиповата платформа (SoC) A14 Bionic за iOS устройствата на Apple. Чипът ще се произвежда по 5-нанометров технологичен процес и ще има 12 изчислителни ядра, разделени на два клъстера.

Осем от ядрата ще бъдат високопроизводителни, а останалите четири – енергийно-ефективни. Очаква се такава платформа да бъде „много по-бърза” от SoC Bionic за iPhone и iPad.

Подобно решение се приписва само на бюджетния MacBook, което означава, че Apple не планира да замени напълно Intel с ARM архитектура в своите мобилни компютри. Поне през следващата година това със сигурност няма да се случи.

Коментари по темата: „MacBook ще получи 5-нм ARM процесор с 12 ядра”

добавете коментар...

  1. бушидо хай-май-нанай

    Лаптоп с чипове за телефон! Ще е много добър, бърз и мощен ако и екранът му е колкото на телефон……

Коментар