Пътят пред Wi-Fi 6 е отворен – FCC освободи честотите

Wi-Fi мрежите скоро ще заработят на още по-високи скорости
(снимка: CCO Public Domain)

Като историческо събитие от индустрията бе определено решението на Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) да предостави честотния диапазон 6GHz за нелицензирана употреба. Това ще позволи използване на 6GHz от рутери и Wi-Fi точки за достъп, които сега са ограничени до 2,4GHz и 5GHz.

Това е най-голямото разширяване на достъпната честотна лента, откакто FCC проправи пътя за Wi-Fi през 1989 година, отбелязва The Verge. Очаква се разширението да реши широко разпространените проблеми с връзката, които възникват поради задръствания в обхвата.

Кевин Робинсън, маркетинг мениджър на Wi-Fi Alliance, подчерта, че дискусията за 6GHz е била най-монументалната за Wi-Fi честотите през всичките 20 години от съществуването на алианса. Wi-Fi Alliance е основан през 1999 г., след което започна използването на честотни ленти 2,4GHz и 5 GHz.

Отварянето на новите честоти за бизнеса ще се състои към края на годината. Устройствата с поддръжка на 6GHz ще могат да комуникират на по-висока скорост и с по-голяма стабилност. Първите продукти, съвместими с Wi-Fi 6GHz, се очакват в края на 2020 г.

Мащабното внедряване на новата технология ще започне през следващата година, когато Wi-Fi Alliance ще отвори програма за сертифициране на устройства, които поддържат Wi-Fi 6E.

Решението FCC няма да освободи автоматично честотен диапазон навсякъде. Подобни решения трябва да бъдат взети в Европейския съюз и останалите региони. Началото обаче е положено и с появата на Wi-Fi 6 устройства може да се очаква ускоряване на правната рамка.

Коментар