Скоро: фалшифицирани видеа неразличими от истинските

Технологиите, които създаваме, тръгват в лоша посока, казва Джеймс Камерън
(снимка: James Cameron / Twitter)

Фалшивите видеа ще стават все повече и все по-добри. Затова хората трябва да се въоръжат с критично мислене и склонност да анализират видяното. Това предупреди големият кинорежисьор Джеймс Камерън.

„Всички технологии, които ние създаваме (във филмовата индустрия – б.р.), тръгват в лоша посока в даден момент. Ние работим постоянно по създаване на нови и нови визуални ефекти. Нашият стремеж е да правим нещата все повече фотореалистични”, каза Камерън пред BBC.

„Но колкото повече усъвършенстваме тези инструменти, толкова повече ние даваме средства за създаване на фалшиво медийно съдържание. Виждаме как това вече се случва”, предупреди режисьорът на „Аватар”.

Според него, хората са склонни да се „заиграват” с тези инструменти посредством различни приложения. Това само по себе си не е лошо. „Но с течение на времето ограниченията на тези инструменти ще стават все по-малко. Нещата, които виждате, и за които вярвате, че виждате, могат да се окажат фалшиви”, казва Кемерън.

В допълнение към това социалните медии помагат всеки къс „интересно” съдържание да се разпространява светкавично. Веднъж завъртяло се в интернет, то може да се окаже невъзможно за премахване. Хората са склонни да харесват „секси” съдържание и да го разпространяват, без да се замислят, казва създателят на хитови филми, сред които са „Терминаторът” и „Терминатор 2”, „Истински лъжи” и „Титаник”.

Трябва много повече да наблегнем на критичното мислене, предупреждава Камерън. „Трябва да се питаме възможно ли е, реалистично ли е. Трябва да обръщаме внимание на източниците. Трябва да разследваме откъде идва дадено съдържание”, казва режисьорът.

Коментари по темата: „Скоро: фалшифицирани видеа неразличими от истинските”

добавете коментар...

  1. mhm

    то и сега слабоумната русофилистия вярва на абсолютно очеизвадни фейкове, какво остава за тия видеа… лоши времена идват, тъпунгерите ше направят маса поразии

  2. Blackthorn

    Е най-фалшиваат информация иде от официалните медии. Тя ни служи за еталон!

  3. ..

    А, да, абсолютно! Веднага щом Скайнет се активира и ни изтреби …

Коментар