Невярното уеб съдържание е проблем и за… Ирландия

Уеб потребителите все по-често се натъкват на „невярно или съмнително” съдържание
(снимка: CC0 Public Domain)

През настоящата година почти две трети от ирландските потребителите на интернет са се натъкнали на уеб-съдържание, което смятат за „невярно или съмнително”, по данни на Централната статистическа служба на страната.

Става дума за статии, видеоклипове и изображения в новинарски сайтове и социални мрежи, за които хората не вярват, че са факт. От тези, които са попаднали на съмнително съдържание, 64% са проверили неговата достоверност чрез други онлайн източници онлайн или дискусии за съдържанието.

„През 2021 г. ние сме онлайн повече от всякога досега. Работим от вкъщи и разчитаме на технологиите и дигиталните услуги”, коментира пред The Journal статистикът от гражданската организация Морийн Деламер. „Нашето ежедневие е много по-дигитализирано и ние сме изложени на много голямо количество информация. Част от нея не е вярна. Част от нея пък изисква допълнителна оценка и разследване”.

Около 47% от хората, които са се натъкнали на съмнително съдържание, са прибягнали до обсъждане на информацията офлайн с други лица или източници извън интернет. Други 15% цитират следене или участие в онлайн дискусия относно съдържанието.

„За тези, които не са проверили истинността на съдържанието, което са видели онлайн, най-честата причина (80%) е, че вече са знаели, че това съдържание е ненадеждно”, казват авторите на проучването.

Цифрите също така показват, че по-възрастните поколения са склонни да бъдат по-предпазливи при споделянето на личните си данни онлайн. Почти две трети (65%) от потребителите на интернет на възраст от 30 до 59 години отказват личните им данни да бъдат използвани за рекламни цели, в сравнение с 42% от лицата във възрастовата група от 16 до 29 години.

Само 37% от хората казват, че са прочели декларацията за поверителност на уебсайта, преди да предоставят лична информация онлайн.

Коментар