AMD насочва R&D инвестиции в Ирландия

AMD ще развива няколко стратегически проекта в Ирландия
(снимка: AMD)

AMD обяви план да инвестира $135 милиона в Ирландия за период от четири години – за разширяване на изследванията в адаптивните изчислителни среди, за развойна и инженерни дейности. Инвестицията ще отвори 290 нови работни места за квалифицирани кадри, както и широк набор от допълнителни работни места за поддръжка.

Средствата са предназначени за финансиране на няколко стратегически проекта за научноизследователска и развойна дейност, включително проекти за AI от следващо поколение, информационни центрове, мрежи и 6G комуникационна инфраструктура.

Новината беше официално обявена в Дъблин днес от министъра на предприемачеството, търговията и заетостта – Саймън Ковени и Рут Котър, старши вицепрезидент маркетинг, комуникации и човешки ресурси в AMD. Инвестицията е подкрепена от ирландското правителство чрез IDA Ireland.   

„Тази значителна инвестиция не само ще подкрепи нашия процъфтяващ технологичен сектор, но също така ще създаде дългосрочни възможности за кариера както за професионалисти с голям опит, така и за новозавършили в областта на инженерните дисциплини”, заяви Саймън Ковени.

„В продължение на почти три десетилетия Ирландия е водещ европейски център за научноизследователска и развойна дейност, разработващ адаптивни изчислителни решения, черпейки от силна и висококвалифицирана работна сила. Чрез по-нататъшно инвестиране и разширяване на нашето присъствие в Дъблин и Корк, ние се ангажираме да продължим да стимулираме иновациите в Ирландия и да подкрепяме европейската полупроводникова екосистема”, каза от своя страна Рут Котър.

Преди придобиването си от AMD през 2022 г., Xilinx си партнираше с IDA Ireland за развитие на иновациите в областта на полупроводниците. Съвсем наскоро, през 2017 г., Xilinx обяви инвестиция от 40 милиона долара за разширяване на своите изследователски, развойни и инженерингови операции, както и за наемане на над 100 нови квалифицирани служители.  

Обектът в Ирландия е открит през 1994 г. като първата специално създадена площадка на Xilinx извън САЩ и започва дейността си година по-късно с фокус върху производството, поддръжката на операциите, инженерните и административни услуги.

След придобиването на Xilinx, Ирландия сега е дом на един от най-големите обекти за научноизследователска и развойна дейност на AMD в Европа със силен опит в доставянето на продукти със значителен търговски успех, като семейството полупроводникови продукти AMD Zynq UltraScale+ RFSoC.  

Коментар