Сензор за влажност вдъхновен от камилския нос

Високочувствителният сензор за влажност е моделиран по носа на камила
(снимка: Weiguo Huang и Jian Song)

Учени разработиха усъвършенстван нов тип сензор за влажност, почерпвайки вдъхновение от носовете на камилите. За новото устройство те казват, че преодолява недостатъците на досега съществуващите решения.

Сензорът е способен да открива ниски концентрации на водни молекули във въздуха и отваря някои интересни възможности, включително намиране на източници на вода в екстремно сухи среди или безконтактни взаимодействия с компютри.

Различните сензори за влажност, които в момента се предлагат на пазара, имат своите силни и слаби страни, отбелязва NewAtlas. Някои имат по-ниска чувствителност за откриване на вода, а други предлагат висока чувствителност, но пък за сметка на това качествата им могат да бъдат компрометирани от условията на околната среда, като излагане на остра слънчева светлина, например.

Сега учени от Китай разработват сензор, който да е хем много чувствителен, хем издръжлив. За да направят това, те изследвали как работи носът на камилата. Носовете на тези „кораби на пустинята” се отличават с тесни проходи с големи повърхности, „облицовани” отвътре със слуз, която абсорбира вода. Цялата тази система променя капацитета си при колебания на влажността във въздуха. Това прави животните много ефективни при надушването на вода в суха среда.

Затова учените използвали носовете на камили като план за нов тип сензор за влажност с висока степен на чувствителност. Устройството се състои от пореста полимерна мрежа, покрита с молекули, наречени цвитериони, които привличат влагата и имитират способността на камилската слуз да променя капацитета си при промяна на влажността.

Сензорът се оказа както издръжлив, така и силно чувствителен в експериментите на екипа, успешно откривайки променящата се влажност в горещите индустриални отработени газове и доказвайки, че е способен бързо да разграничи свежи, застояли и сухи листа.

Той също така е в състояние да намери местоположението на източник на вода и може да открие влага, идваща от човешкото тяло. В експерименти е показано, че сензорът реагира на промени в изпотяването, докато човек тренира, и може да открие човешки пръст, дори да проследява движенията му във Г- или Л-образна форма.

Учените казват, че технологията може да се използва за безконтактен интерфейс за взаимодействие на хората с компютри.

Коментар