“Електронно гише” ще помага на предприемача

Обновен информационен продукт ще прави взаимоотношенията между бизнеса и общинската администрация “по-качествени, по-етични и по-прозрачни”.
"Електронно гише на предприемача" беше представен от Българската стопанска камара, заедно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Административната тежест върху бизнеса трябва да се намали с 25 процента до 2012 г., каквото е изискването на Европейската комисия, каза зам.-председателят на БСК Камен Колев. Част от процеса по ограничаване броя на административните процедури е и тяхното унифициране и облекчение с цел подобряване на обслужването на бизнеса. Именно такава е целта на представения нов продукт, обясни Колев.
БСК актуализира и разшири информацията в „Електронно гише на предприемача”, който беше разработен още през 2001 година по проект на Агенцията за малки и средни предприятия и Британия Ноу Хау фонд.
Очаква се продуктът да облекчи бизнеса при административното регулиране и взаимодействието му с институциите на местно ниво. Софтуерът предлага инструкции, формуляри, образци на документи и актуална информация за стопанските субекти и регулирането на стопанската дейност на местно ниво.
Включена е също информация относно регистрацията и управлението на стопански субекти, възможностите за финансиране чрез европейските фондове, процедури, регулиращи стопанската дейност в различни области.
Гише на предприемача” ще се предоставя за безвъзмездно ползване от общините след сключване на споразумение с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Коментар