Намаляват сливанията и поглъщанията

Сделките по сливане и поглъщане на компании намаляха рязко през четвъртото тримесечие на годината. Пропаднали са сделки за 322 милиарда долара, което е само 40 милиарда по-малко от стойността на финализираните сливания и поглъщания, която възлиза на $362 милиарда, сочи нов анализ на Thomson Reuters.
Подобна ситуация на пазара се наблюдава за първи път от 22 години насам. Картинката може да се влоши още повече, тъй като до края на отчетния период остава почти цял месец. Експертите прогнозират по-нататъшно снижаване на активността на пазара за сливания и поглъщания (M&A).
На годишна база, обемът на сделките е почти с една трета по-малък спрямо 2007. Броят на отменените сливания и поглъщания превиши 15-годишен максимум, поради преразглеждането на по-рано договорени условия от страна на компаниите.
Наскоро пропадна една от най-големите очаквани сделки – поглъщането на Rio Tinto от нейния по-мощен конкурент в металургичния бизнес BHP Billiton. Причината е в огромния дълг от 78 милиарда долара, който щеше да има новата компания, при пазарна капитализация $84 млрд.
Удар върху M&A пазара може да нанесе и отказът на консорциума, съставен от канадския пенсионен фонд Ontario Teachers Pension Plan и двете американски инвестиционни компании Providence Equity Partners и Madison Dearborn Partners, да закупи телекомуникационния канадски гигант BCE, известен с търговската марка Bell.
Сделката за 40 милиарда долара беше договорена още през лятото на 2007 година. Ако тя не се състои обаче, сключените и пропаднали сделки ще се изравнят по стойност.

Коментар