Москва пуска електробуси с безплатен Wi-Fi и USB зарядни

Модерни електробуси ще обслужват московчани от тази есен (снимка: Кметство Москва)

Първи електробуси ще тръгнат по улиците на Москва до началото на септември тази година, съобщиха от правителството на многомилионния град, столица на Русия.

Електробусите ще бъдат оборудвани с климатици, системи за видеонаблюдение, спътникова навигация, USB портове за зареждане на мобилни джаджи и безплатен Wi-Fi достъп, разказва Максим Ликустов, директор на отдела по транспорт и развитие на инфраструктурата, цитиран от сайта на кметството на Москва.

Зарядните станции ще бъдат еднакви за електробусите на всички производители, благодарение на което водачите ще могат да зареждат безпроблемно машините дори при промяна на маршрута.

За да стимулира използването на новия вид транспорт, през миналата година Москва тества различни модели електробуси – финландски, китайски, белоруски и руски. Машините ще побират най-малко 85 пътници, ще бъдат ниски и удобни за хора с ограничена мобилност.

През февруари т.г. заводът ЛиАЗ представи един от новите си електробуси. Мултиплексна система позволява отдалечено управление на над 300 параметъра, вкл. температура в салона, износване на консумативите и др.

Новият електробус на ЛиАЗ се зарежда изключително бързо – само за 5-6 минути. Напълно зареден, електробусът може да измине от 50 до 60 километра и да се ползва по всеки маршрут.

Коментар