Alphabet започва строеж на умен град в Торонто

Поделението за умни градове на Alphabet Inc. – Sidewalk Labs – се надява да направи „първа копка“ на своя проект за интелигентен град в Торонто това лято, който по план трябва да е готов до 2020 г. Компанията ще започне да тества някои от технологиите още през лятото, съобщи главният изпълнителен директор на фирмата, цитиран от Ройтерс.

За първи път Sidewalk Labs публикува програма за разработване на проекта. Неговата цел е да увеличи ефективността на ползване на земята, да намали разходите и да пести енергия в Торонто – един от най-скъпите жилищни пазари в света, докато градската управа се мъчи да се справи с бързо нарастващото население.

През март 2017 г. в града започна инициатива за разработване на нов квартал с площ от 12 акра – замислен като екологична зона със смесено предназначение, която да осигури нови работни места и да бъде достъпна за всички възрастови и доходови групи. Тя се води от Waterfront Toronto – местна общинска компания.

Проектът е първата стъпка от планираното „съживяване“ на около 800 акра индустриални пустини на изток от центъра на града, при езерото Онтарио.

Sidewalk Labs бе избрана през октомври въз основа на предложение, включващо автономни превозни средства, топлофикационна мрежа без употреба на изкопаеми горива, евтини модулни сгради с гъвкави приложения и роботизирани системи за доставка и управление на отпадъците. Компанията се спря на Торонто, след като потърси подходящи места за проекта си за умен град из Северна Америка, Европа и Австралия.

Очаква се плановете за разработката да бъдат одобрени от бордовете на Sidewalk и Waterfront Toronto до края на 2018 г. По замисъл, първите жители би трябвало да се настанят в умния град още през 2022 г., заяви в интервю изпълнителният директор Дан Доктофор.

Заложеният график ще трябва да получи одобрение от регулаторите и да мине през ред други подготвителни процеси, които Sidewalk очаква да заемат по-голяма част от работите по проекта през 2019 година.

„Това, което се опитваме да направим, е нещо, в което никой друг не е успял досега“, каза Доктороф. Според него, повечето досегашни проекти за умни градове се натъкват на различни предизвикателства и срещат редица трудности – бюджетни ограничения, участие на твърде много заинтересовани страни и използване на публични ресурси без незабавни ползи за по-широкото население.

Корпоративният достъп до лична информация е тема на нарастваща загриженост в екипа. Sidewalk Labs е обект на все повече критика, заради плановете си да постави сензори и камери навсякъде в бъдещия умен град Куейсайд.

Доктороф увери, че Sidewalk Labs ще унищожава несъществената информация, ще запазва само данните, които биха подобрили качеството на живот, и няма да ги продава на рекламодатели. Потенциалните трети страни в проекта ще трябва да възприемат същата политика за поверителност на данните, добави той.

Повечето технологии за проекта ще бъдат осигурени от няколко други компании, каза Доктороф. „Възможно е да инвестираме в (някои от) тях, за да ги насърчим или потенциално да финансираме някои от тези неща, но това ще бъде по-малък процент“, уточни той.

Коментар