Apple задлъжня с $1 млрд. на патентен трол

На Apple ще се наложи вероятно да плати почти 1 млрд. долара на компанията VirnetX, заради нарушаване на нейни патенти, съобщи Блумбърг. Няколко други ИТ гиганта също станаха клиенти на патентния трол.

Съдебното дело между VirnetX и Apple продължава вече 8 години. Спорът е за това, че приложенията FaceTime и iMessage незаконно използват патенти на VirnetX, свързани със сигурността на данните на потребителите при тяхното общуване.

През октомври 2017 г. американски окръжен съд постанови, че Apple дължи на VirnetX около 439,7 млн. долара. В тази сума влизат 302,4 млн. долара глоба, 41,3 млн. долара от продажби на устройства, нарушаващи патентите, и 96 млн. долара морални компенсации.

Този месец тексаски съд добави в полза на VirnetX още 502,6 млн. долара, които Apple трябва да плати. Производителят на iPhone и iPad може да избегне глобата, ако Апелативният съд във Вашингтон признае патентите на VirnetX за недействителни, за което настоява Съветът по разглеждане на патентни спорове и жалби към Бюрото по патентни и търговски марки на САЩ.

Apple не е първата голяма технологична компания, водеща съдебни спорове с VirnetX. През 2010 г. съдът задължи Microsoft да плати на VirnetX около 200 млн. долара, а четири години по-късно софтуерната корпорация бе санкционирана с още 23 млн. долара, заради патентни нарушения в Skype.

Коментари по темата: „Apple задлъжня с $1 млрд. на патентен трол”

добавете коментар...

  1. ха

    Патентните тролове допълнително подкопават вече разпадащата се икономическа система. Тези от VirnetX защо не сложат една дарителска сметка поне да си оправят скоростта на отварянето на сайта си. Защото милионите за които съдят няма да ги видят скоро – доста ще трябва да чакат (докато победят окончателно тлъстите патентни тролове с които са се заели).

  2. Руши

    Всичко се връща-а

  3. Yo

    Ирония на съдбата. Apple е оригиналният патентен трол. Добре, че TechNews няма заоблени ръбчета в дизайна 🙂

  4. Wind

    Не съм хич фен на Apple, но тези съдебни искове започват да стават абсурдни. Толкова са им размити понятията за “патент”, особено в сферата на високите технологии, че тази регулация само пречи, а не помага!

Коментар