Uber се заема със споделени коли, влакове, фериботи…

Uber Technologies иска да бъде доставчик на универсална услуга за гъвкава мобилност, а не само за наемане на автомобили. За целта компанията ще започне да добавя нови услуги, включително билети за влакове.

По-късно този месец фирмата ще пусне Uber Rent в сътрудничество с Getaround – услуга за споделени автомобили, която предлага частни коли под наем. Тя ще заработи първо в Сан Франциско.

„Отиваме далеч отвъд колите. Искаме да се занимаваме с мобилността – предоставянето на мобилност на всички, навсякъде“, каза главният изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшани на форум в сряда във Вашингтон. „Искаме да бъдем част от решението“, цитира думите му Ройтерс.

В тон с тази амбиция Uber обяви и партньорство с Masabi – компания, която предлага мобилни билетни услуги за обществен транспорт. Системата позволява на клиентите да резервират и използват билети за влак, автобус и фериботни услуги чрез приложението.

Наред с това Uber разшири услугата си за споделени велосипеди във Вашингтон, след пускането й в Сан Франциско по-рано тази година. Фирмата има и нови идеи за споделени автомобили.

Амбицията на компанията е да предлага цялостни транспортни решения. „Това ще включва велосипеди, автобуси, метро и всичко – искаме да бъдем част от решението“, каза шефът на фирмата, добавяйки, че Uber споделя все повече данни с градовете, за да им помогне да управляват задръстванията.

В бъдеще Uber все повече ще предлага „най-удобния начин да се стигне от точка А до точка Б“, а не просто резервиране на коли. За целта ще се предлагат разнообразни транспортни възможности.

Едно голямо предизвикателство, според Хосровшани, е бъдещето на всички 1,2 млрд. автомобила в света. „Трябва да решим проблема с притежаването на автомобил. Като актив автомобилите са много неефективни. През 95% от времето те стоят неизползвани. Трябва да работим заедно, за да сме сигурни, че живеенето в един град не изисква притежаването на кола“, каза той.

Коментари по темата: „Uber се заема със споделени коли, влакове, фериботи…”

добавете коментар...

  1. ха

    Споделени частни автомобили е безумно слаба идея, поне в някои страни като България. Как ще си гарантираш, че наемателят няма да ти открадне колата? А какво ще стане, ако я потрошиш (т. е. катастрофираш). А какво правим, ако примерно е профукал съединителя, заради неправилно каране (нещо, което ще разбереш малко по-късно, когато е вече късно)?

Коментар