Toyota уеднаквява батериите за електромобили и дома

Toyota разработва концепция за съвместно използване на батерии (battery sharing), която ще позволи да бъде удължен срокът им на експлоатация, съобщи японската информационна агенция Nikkei.

Идеята се свежда до производство на акумулаторни модули със стандартни размери. Това ще направи възможно използването на едни и същи батерии за различни приложения по време на експлоатация – например в електромобили и впоследствие в домашни системи за съхранение на енергия.

Подобен подход ще обезпечи ефективен срок за работа на акумулаторните блокове до 15 години. В първите 5-7 години батериите могат да се използват в електрическите превозни средства, а в следващите 8-10 години – в други системи.

Освен това уеднаквяването на акумулаторните модули ще опрости процеса на разработка на електрически автомобили от различни типове. Собствениците на такива коли ще могат безпроблемно да сменят оригиналния блок батерии с по-съвременен – например, с повишен капацитет, при запазване на размерите.

Неотдавна Toyota обяви план в началото на следващото десетилетие да пусне в продажба по целия свят 10 модела електромобили. Компанията планира да увеличи инвестициите в разработка на батерии за електромобили до 13 млрд. долара към 2030 г.

Коментар