Firefox за iOS пази от следене по подразбиране

Mozilla пусна нова версия на браузъра Firefox за мобилна платформа iOS, в която по подразбиране е включена защитата срещу следене, съобщи разработчикът на популярното приложение.

Благодарение на новата функционалност, посещаваните уеб сайтове не могат да следят действията на iOS потребителите и да получават достъп до личната им информация, освен ако това не е съзнателно разрешено.

Функцията беше достъпна в браузъра и по-рано, но изискваше от потребителите изрично да я включат. Сега тя е активирана още при инсталиране на браузъра – както в обичайния режим, така и при поверително (private) сърфиране. В последния случай Firefox блокира също нежелано съдържание и не съхранява историята на посещенията.

Защитата от проследяване във Firefox за iOS работи на базата на същата технология, която блокира рекламата и тракерите във Firefox Focus за iOS и Android, както и във Firefox за Android и настолни устройства. Системата събира данни от черния списък Disconnect.

Mozilla изтъква като предимство на защитата от проследяване и по-бързото зареждане на сайтовете, тъй като процесът не е затормозен от проследяващите скриптове. Това, на свой ред, води до икономии на интернет трафик и пести заряда на батерията.

Сред останалите нововъведения във Firefox за iOS е възможността за промяна на реда на разделите (табовете) в iPad и прехвърляне на връзките от браузъра към други приложения.

Даунлоуд: Firefox for iOS

Коментар