Дейта център отоплява 10 хиляди жилища в Швеция

Действащ център за данни в Швеция ще модернизира своята система за индиректно охлаждане „въздух-въздух“ така, че да предоставя излишната топлина на местната топлофикационна система. Проектът се реализира от собственика на дейта центъра – Digiplex в партньорство с доставчика на услуги по отопление и охлаждане Stockholm Exergi.

Центровете за данни са отговорни за два процента от годишните емисии на въглероден двуокис в света и три процента от потреблението на енергия, коментира главният изпълнителен директор на Digiplex Джисл М. Екхоф пред изданието DataCentre News. „Ние сме много горди да използваме излишната топлина от нашия център за данни в Стокхолм, за да отопляваме хиляди домакинства“, добави Екхоф.

Така на практика дигиталните дейности на жителите на града могат да се окажат източник на отопление на домовете на същите тези хора. Инициативата е част от предприетата по-рано кампания за впрягане на отпадъчната топлина от центровете за данни в полезна работа, станала известна като Stockholm Data Parks.

Предвид факта, че почти 90% от сградите в Стокхолм са свързани в топлофикационна мрежа, шведската столица е един от малкото градове в света, където всъщност е възможно мащабно използване на отпадъчната топлина от всякакви индустрии, включително тази от центровете за данни.

Коментар