Австрийци купуват поделението за радио и телевизия на БТК

БТК догови продажбата на предприятието си за разпространение на радио и телевизионен сигнал на австрийска компания, съобщи телекомът.
Национално управление „Радио и телевизионни системи“ (НУРТС) ще стане собственост на Oesterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (OРС). Купувачът е стратегически инвеститор от ЕС, осъществяващ дейност в областта на радио и телевизионното разпространение.
ОРС е избран след проведена международна тръжна процедура. Очаква се сделката да приключи след получаване на одобрение от съответните регулаторни органи.
Предприятието НУРТС е доставчик на услуги в областта на преноса на радио и телевизионен сигнал чрез мрежа от над 800 стратегически разположени обекта, покриващи почти 100% от територията на България.
НУРТС предлага национална мрежа за разпространение на микровълни за пренос на радио и телевизионен сигнал, глас и данни, колокация на клиентски съоръжения и управлява сателитна станция. От 2006 г. насам НУРТС разработва експерименталния DVB-T мултиплекс в София.
В момента НУРТС е с добри позиции в аналоговото радио и телевизионно излъчване, поради което може да играе водеща роля в прехода към цифрови радио и телевизия в България“, коментира изпълнителният директор на ОРС Михаел Вагенхофер:
Консултант на БТК по сделката е международната инвестиционна банка „Лазард“, а на ОРС – Виена Кепитъл Партнърс.
Като стратегически инвеститор, ОРС ще осигури ноу-хау и необходимите инвестиции за въвеждане на НУРТС в ерата на цифровите радио и телевизия. Ще бъдат пуснати нови услуги, заяви Бернар Москени, главен изпълнителен директор на БТК.

Коментар