SMS спаси живота на дете от Конго

Британски доктор, доброволец по програмата „Медицина без граници”, извърши по спешност ампутация на ръката на 16-годишно момче от град Ришуру, Демократична република Конго, следвайки инструкциите на свой колега от Лондон, изпратени като текстово съобщение на мобилния му телефон.
В интервю пред ВВС д-р Дейвид Нот, чиято специалност е обща и съдова хирургия, описва трудните условия, при които се е наложило да направи животоспасяващата операция.
По неговите думи момчето е дошло с почти откъсната лява ръка, която вече била инфектирана и гангренозна.
Единственият шанс за оцеляване, и то минимален, като се имат предвид примитивните условия в местната болница, е била ампутацията на цялата ръка.
Докторът никога преди това не бил извършвал подобна операция, но следвал инструкциите на проф. Мейрийн Томас от лондонската кралска болница „Марсден”, който му изпратил текстово съобщение с подробни инструкции.
Независимо от мизерното оборудване на операционната зала и малкото количество кръв за преливане, операцията преминала успешно и момчето се възстановило напълно под личното наблюдение на д-р Нот.
Такива операции се извършват не повече от 10 пъти годишно във Великобритания, обикновено на болни от рак пациенти. Те изискват възстановяване в модерно оборудвани реанимационни зали. Момчето просто е имало късмет, че д-р Дейвид Нот е бил на точното място в точното време и е поел отговорността да извърши рискованата операция.

Коментар