Ericsson и Nokia печелят от проблемите на ZTE

Решението на Министерството на търговията на САЩ да забрани продажбите на американски продукти на ZTE може да донесе ползи за Ericsson и Nokia, с които китайската компания се конкурира на пазара за телеком оборудване, отбелязва Ройтерс.

През миналата година делът на ZTE на пазарите в САЩ и Европа нарасна четири пъти по-бързо, отколкото в Китай, което се отрази негативно на приходите на Ericsson и Nokia. Сега обаче ZTE може да бъде изведена за дълго време от играта.

На китайската компания ще са необходими месеци, за да изгради нови вериги за доставка на компоненти, без участието на американски компании, и да адаптира продуктите си към новите компоненти.

Същевременно, Ericsson и Nokia скоро ще отчетат поредните си тримесечни резултати. Интересът на анализаторите е насочен към онази част от финансовите доклади, свързана с модернизацията на мрежите от пето поколение (5G).

Очаква се процесът на преход към 5G да започне в края на текущата година или в началото на следващата и да доведе до ръст на приходите на доставчиците след няколко години на затишие. ZTE трябваше да публикува отчета си тази седмица, но го отложи.

Коментар