Тайван ще следи качеството на въздуха с IoT

Тайванската администрация по охрана на околната среда (EPA) разработва система за „интернет на нещата“ (IoT), с която ще извършва мониторинг на качеството на въздуха, съобщи Digitimes.

Планираната за пускане още през настоящата година система ще включва мрежа от хиляди датчици, с помощта на които ще се измерва плътността на фините прахови частици (PM2.5). Това ще бъде един от най-сериозните IoT проекти в света.

Миналата година в страната бяха инсталирани 500 датчика за качество на въздуха, а през настоящата година планът предвижда монтиране на още 2000 сензора. През 2019 г. броят на датчиците ще нарасне с 2700, а към 2020-та – с още 5000, така че общият им брой ще достигне 10 200.

Министерството на икономиката на Тайван е поръчало на Научно-изследователския институт по промишлени технологии (ITRI) да разработи собствена технология за оптични датчици на PM2.5. Очаква се ITRI да достави технологията на тайвански компании и тя да влезе в серийно производство към края на 2019 г.

Освен това правителството е създало център за тестване и сертификация на датчици за качество на въздуха, както и център за събиране и обработка на данни, в който ще се прилагат алгоритми за анализ на големи данни.

Коментар