AI + 5G = $500 млрд. приходи от полупроводници

След като нараснаха с 22,3% годишно до 7-годишен пик в размер на 420 милиарда щатски долара през 2017 г., глобалните приходи от полупроводикови компоненти ще навлязат в нов етап на растеж. Той ще е подклаждан основно от ръста на технологиите и приложенията на изкуствения интелект (AI) и 5G. Скоро цифрата може да достигне 500 милиарда щатски долара годишно.

Приходите от различните полупроводникови сегменти се очаква да имат по-балансиран ръст през 2018 г., въпреки че ще е трудно да се постигне двуцифрен общ ръст. Това прогнозира Аджит Маноча, президент и главен изпълнителен директор на SEMI – глобална индустриална асоциация на производителите на полупроводникови компоненти за електрониката, цитиран от DigiTimes.

Основните двигатели на растежа на индустрията ще са „интернет на нещата“ (IoT), петото поколение мрежи (5G) и изкуственият интелект, както и квантовите технологии, според Маноча. Пазарите на крайни устройства ще имат разнообразни характеристики, определяни от отделните насоки на развитие – автономните коли, умните градове, интелигентното здравеопазване, AR/VR и др.

Като организация-„ветеран“ с 48-годишна история, SEMI има планове да създаде „мозъчни тръстове“ в Европа, Азия и САЩ, за да работи за следващото поколение развитие на сектора. Тези тръстове ще имат за задача да очертават бъдещите технологични „пътни карти“, нови бизнес-модели, промени в технологичното развитие.

Основен фокус на организацията ще е да работи с правителствата за премахване на ненужните бариери пред 4-те „Т“: търговията, таксите (данъчни утежнения), талантите и технологичните инвестиции.

Битката на азиатските пазари обещава да е интересна и нажежена. Търсенето на полупроводници и сензорни компоненти от сектора на автомобилната електроника ще набира скорост. Нуждата от разнообразни чипове за IoT, включващи семпли технологии на производство, ще доведе до значителни поръчки. Това са само част от тенденциите, които определят бъдещото търсене.

Статистиката на SEMI показва, че пазарното търсене на полупроводниково оборудване в Китай се очаква да достигне 13 милиарда долара през 2018. С това страната ще измести Тайван като втори най-голям пазар на такова оборудване. Първенец ще си остане Южна Корея.

В момента Китай е най-големият пазар на интегрални схеми в света, посочи на форум на SEMI Лунг Чу, президент на китайския офис на организацията. Годишните приходи от интегрални схеми по стойност надминават тези на суровия петрол и затова за Китай е задължително да развие собствена полупроводникова индустрия, смята експертът. Очакванията на страната са, че усилията й в тази посока ще се отплатят бързо – в рамките на идните няколко години.

Коментари по темата: „AI + 5G = $500 млрд. приходи от полупроводници”

добавете коментар...

  1. ха

    Иван това, което пишеш са само празни приказки. Защото набиването в мозиците на термини като “AI”, “дигитализация”, “потребителско изживяване”, “облачни технологии”, “5G” и какво ли още не тъпни носят на разработващите им огромни печалби (от огромното количество тъпи бизнесмени по света), всъщност както го пише в статията. Между другото и количеството на поява на тъпи бизнесмени непрекъснато се стимулира, като се създават специални курсове с тематика “как се става бизнесмен”, дават и се изсипват пари по европрограми (за EU) или от рискови “инвеститори” (за САЩ).

    За повече информация виж тази статия:
    technews.bg/article-107434.html
    Както се вижда успешните предприемачи не са талантливите, а обратно – по-тъпите, които не могат дори да запазят парите си, но могат да вдигат много шум около себе си (и в медиите).

  2. Иван

    Пак шумотевица и до пълно омръзване едни и същи етикети невероятните 5G и AI. Светът има много сериозни проблеми за разрешаване екологични бедствия, здравеопазване, войни, предстояща нова финансова криза. Празни балони за източване на пари – няма нищо умно и практично в тези маркетингови празни думички. Например 5G използват много по-високи електромагнитни честоти, освен че ще ни облъчват има и редица други проблеми трудно преминават през стените на стаите и ще трябват голям брой точки на достъп да препредават сигналите и съответно повече оборудване, повече разход на ток, повече пари, повече облъчване с електромагнитна радиация от всякъде. За AI да не говорим колко много неща наричат AI които не са никакъв изкуствен интелект. Безумни и жизнено маловажни изчисления от рода каква е вероятността даден юзър да цъкне точно определена реклама.

Коментар