Струва ли си реновиран компютър под 300 лева?

За разлика от 3-годишните коли, обновените компютри втора употреба не струват много

Миро има нужда да смени 10-годишния си стар компютър, но разполага с ограничен бюджет. Дали реновиран модел е добра опция?

Обмислям закупуването на домашен настолен компютър за 300 лева или по-малко, който да е mini-tower, който да мога лесно да поправям и ъпгрейдвам.

Ще го използвам в мрежата, за сканиране на снимки и за гледане на видео записи от камерите ми. Бих искал да си купя компютър, който притежава минимума, за да се справи с тези задачи значително по-бързо от 10-годишния ми компютър Dell Dimension B110. Мисля, че ще бъда доволен от 64-битов Intel Core 2 Duo.

Мисля да го използвам с 64-битов Linux Mint, но ако получа компютъра с диск за преинсталиране на Windows, ще го използвам с Windows.

Обмислям да си взема реновиран Dell Inspiron 530 или Dell OptiPlex от сайт за обновена техника като Kozelat.com…

Много хора са запознати с идеята за автомобилите, които се купуват от големи корпорации и се сменят след две или три години. Те са евтини и добре поддържани, което ги прави популярни на пазара за автомобили втора ръка. Съществува подобен пазар за фирмени компютри, които се рециклират, след като са били използвани три години и се продават като обновени.

Главната разлика е, че за разлика от 3-годишните коли, обновените компютри втора употреба не струват много. Печалбата от продажбата им е много малка, така че се предлагат на много малко места и на много малко места обръщат внимание на запитвания относно тези компютри. Често се дават за благотворителност, а на пазара се предлагат просто чисто нови компютри.

Ясно е, че реновираните компютри не са в превъзходно състояние, но редица доставчици класифицират състоянието им, като компютрите от клас A са са тези с минимални козметични дефекти, докато машините от клас B имат следи от одраскване.

Въпреки че няма как да получите най-новите модели, може да намерите добър обновен компютър на много ниска цена.

Какво представляват бизнес компютрите?

Фирмените бизнес компютри обикновено са взети под наем или купени в огромни количества, може би от 50 до 5 000 или повече броя. Тези машини трябва да са надеждни и обслужването им да е лесно. Също така трябва да имат стабилен дизайн. Компания, която купува 1 500 броя от даден модел, не иска разлика в графичните карти или чиповете памет.

Подобни фирмени компютри се предлагат от три основни доставчика: Dell, HP и Lenovo (китайската компания навлезе на пазара, като купи компютърния бизнес на IBM, вкл. серията с корпоративен стандарт ThinkPad.) Не е изненадващо, че тези компании, с малки разлики помежду си, са трите най-големи компютърни доставчици. Те делят помежду си около 60% от пазара.

Dell, HP и Lenovo имат бизнес серии, които са различни от компютрите, продавани на крайните потребители. В случая с Dell, брандовете, насочени към потребители, са Inspiron (цените на компютрите от тази серия варират), XPS (по-висококачествената серия) и Alienware (геймърската серия), докато бизнес брандовете са Latitude (за лаптопи), Optiplex (за настолни компютри) и Precision (работни станции). Dell също така имат и SOHO (small office/home office) компютри за домашни офиси, наречени Vostro.

Ако си купувате Dell, трябва да изберете Optiplex.

Имайте предвид, че операционната система на тези компютри ще бъде „drive image“, инсталирана от сървър. Windows никога не е зареждан от DVD и тези компютри нямат инсталационна медия. Въпреки това, те имат дял за възстановяване и ще можете да направите ваш USB ключодържател или DVD инсталационна медия, използвайки Windows 7 бекъп удобствата, които са включени във версии Windows 7-10.

Избор на чип

Чиповете Intel Core доминират на корпоративния пазар на компютри, а Intel в момента продава осма генерация от тези процесори. Може да разберете генерацията по номера – например Core i5-2500 е втора генерация чип, а Core i5-8500 е осма генерация. Може да приемем, че Core i3-2xxx е минимумът, но за предпочитане е нещо по-ново. Все пак втора генерация процесорите са вече на шест години.

Не си помисляйте за купуване на Core 2 Duo. Дизайнът е от 2006 година.

Core 2 Duo би трябвало да се представя по-добре от 2,53 GHz Intel Celeron D, с който разполага вашият 10-годишен Dell Dimension B110.

Можете да проверите скоростта на процесора, като потърсите Passmark резултатите му. Celeron D отбелязва резултат 245. Дори античният Core i3-2120 постига резултат 3914, което е доста добро постижение, сравнено с днешния Core i3-8100, който достига 8103. За сравнение, Core i7-8700K постига 16153.

Може да откриете компютър с Core i5-2500 (PassMark 6311) или по-добър за малко повече пари. Повечето корпорации купуват компютри с i5 процесори, защото доброто им представяне напълно оправдава по-високата цена, с оглед на времето, което ще бъде спестено.

Проверете портовете си

Компютърните конектори се промениха много през последното десетилетие и си струва да се възползвате от екстра скоростта на PCIe слотовете и USB 3.0 портовете. Вашият Dimension B110 все още има PS/2 сериен порт, двупосочен DB-25 паралелен порт и VGA контролен порт, както и половин дузина USB 2.0 портове. Всички те постепенно изчезват, но все още не са мъртви и може да се използват.

Ако скенерът ви се свързва с паралелен порт, това може да е проблем. Има много конвертори от паралел към USB, но повечето са направени за принтери, а не за скенери. Нов драйвер може да бъде решение (по възможност VueScan). Като алтернатива може да добавите паралелен порт на карта за разширение или да купите USB 3 докинг станция. Най-добре е да сравните цените на тази опция с това да купите нов скенер.

И в двата случая е добре да потърсите с какви портове, слотове и клетки за драйвери разполага вашият компютър, като потърсите указанието му за употреба в интернет. Обикновено то се намира в PDF формат за най-качествените бизнес машини.

Дали да бъде OptiPlex?

Може да купите Dell OptiPlex 3020 Mini-tower система. Докато пишем това, Dell има козметична оценка B. Това е машина с 3,40GHz Intel Core i3-4130 (PassMark 4794), 4GB памет, 500GB хард диск и read-write DVD за 300 лева. Работи с Windows 8.1 Pro, така че може да си инсталирате Linux чрез двойна конфигурация за две операционни системи.

Ако си купувате реновиран десктоп компютър Dell, трябва да изберете Optiplex

Core iX моделите, които работят с 32-битови версии на Windows, са 64-битови машини, така че можете все още да добавите 64-битов Linux като втора операционна система. Но избягвайте тези, които са с 2GB памет, освен ако не възнамерявате да добавите още 4GB.

Ще направите голяма стъпка напред с OptiPlex 7010 с 3,2GHz Core i5-3470 (PassMark 6661), 8GB памет, 250GB хард диск, DVD и Windows 10 Pro за около 400 лева. А Windows 10 Pro може да се понижи до Windows 7.

Lenovo ThinkCentre M92p също е добър вариант. Има същия Core i5-3470 и 8GB, но с 2TB хард диск и Windows 7 Pro за 450 лева. Но форматът на този компютър е малък и не дава възможност за увеличаване на пространството.

Възможни източници

В България реновирани компютри се предлагат на малко места. Добре е да прочетете коментарите и да проверите рейтинга на избрания от вас продукт, както и да се свържете с избрания от вас магазин, за да потърсите най-доброто предложение според вашите нужди.

Kozelat.com предлага добро разнообразие от модели, бързо се отзовават на всякакви запитвания в чата на сайта с професионално мнение и съвети.

Добра идея ли е да купим реновиран компютър?

Ако искате да си възвърнете всяка стотинка, която ще дадете за купуването на следващия си лаптоп, обърнете внимание на обновените лаптопи като вариант за изгодно и ефективно решение. На пазара за обновена техника може и да не получите най-новия и страхотен компютър, но ще успеете да спестите пари и да получите малко повече функционалности, като изберете продукт, който не излиза директно от поточната линия.

Както може да предположите, покупката на реновиран компютър носи и своите рискове. За да ви помогнем в решението дали и как точно да си купите обновен лаптоп, направихме проучване и подбрахме няколко важни съвета.

Ниски цени, но по-кратък живот на батерията и представяне

Покупката на реновиран лаптоп може да ви спести няколкостотин лева в зависимост от марката, модела и мястото, където го търсите. Но все пак, няма да откриете обновени лаптопи от последна генерация, където и да ги търсите.

Ако искате реновиран лаптоп Dell XPS 13, може би ще трябва да се примирите с по-стар модел. Когато проверихме Dell Outlet, там се продаваха XPS 13 от преди две генерации, а тези лаптопи разполагат с процесор Core i5-5200U, 128GB SSD и 8GB RAM, за 1200 лева и едногодишна гаранция. Чисто нов XPS 13 със съвременен процесор Core i5-7200U и почти същите спецификации струва 1600 лева, с 400 лева повече.

Годината на производство на съответния модел е важна, защото представянето, животът на батерията и Wi-Fi връзката се усъвършенстваха значително в новия XPS 13. Тези характеристики няма да имат толкова голямо значение за вас сега, но след две-три години компютърът ще се справя с новия софтуер все по-трудно.

Също така, имайте предвид, че батериите на лаптопите губят издръжливостта си с годините. Така че, ако обновеният лаптоп, който си купите, е бил активно употребяван в продължение на година или две, батерията му ще има значително по-кратък живот, в сравнение с тази на чисто нов лаптоп.

Въпреки всичко, ако бюджетът ви е ограничен и искате по-висококачествен лаптоп, като Dell XPS 13, закупуването на реновиран модел ще бъде най-добрият избор. Няма съмнение, че може да намерите добър чисто нов лаптоп на ниска цена, дори и за 400 лева, но ако изберете обновен модел, със същия бюджет ще успеете да си позволите система от по-висок клас – супер тънък и лесно преносим или мощен бизнес лаптоп.

Откъде идват реновираните лаптопи?

Има няколко източника, от които идват реновираните лаптопи: бизнеси, които заменят старите си лаптопи; клиенти, които връщат закупените от тях лаптопи или защото са решили, че не ги искат, или защото компютъра има сериозен дефект.

Всеки производител отчита определен процент от грешки и дефекти в техниката си. Според данни от 58 000 потребители, между 2010 и 2015 година новите Apple лаптопи имат дефект в 7-9% от случаите на годишна база, докато машините, работещи с Windows са дефектни в 15% от случаите.

Компаниите, които продават обновени компютри, работят предимно с корпоративна техника, като по този начин можете да си закупите от тях бизнес лаптоп на потребителски цени. Ако смятате да го използвате за работа, имейли и други технически елементарни задачи, реновиран компютър е най-доброто решение.

Закупуването на обновен лаптоп от големите упълномощени дистрибутори е един сигурен вариант за качество – след като компании като Dell, Apple и HP са сложили имената си зад реновираната техника, те със сигурност са подсигурили отличното качество на ремонтните процедури.

Разликата между нови и обновени

Производителите или упълномощените представители обикновено сортират и класифицират компютрите въз основа на техния външен вид и функционалностите им. Те разглобяват всеки един компютър, проверявайки за повредени компоненти, функция на батерията, качество на екрана, зареждане, слаби връзки, твърд диск и оптичен диск. Ако продавачът не следва този процес, то в такъв случай компютърът не е реновиран, а просто използван.

Липсващите компоненти, като RAM, графични карти, кондензатори, интегрални схеми, хард дискове се сменят и машината минава през цялостно почистване на данните. След това лаптопът се тества, козметичните дефекти се поправят, когато е възможно, и лаптопът се опакова за новия си собственик.

След като упълномощеният представител инспектира, почисти, поправи и реставрира до фабрични настройки използвания или върнат лаптоп, машината се сертифицира като добре работеща и се връща на продавача или производителя.

Бързи съвети за покупка на реновиран лаптоп:

  • Потърсете магазин, който осигурява едногодишна гаранция
  • Прегледайте реновирания си лаптоп подробно
  • Обърнете внимание на разликата между реновиран и сертифициран
  • Не е нужно купуването на обновен лаптоп като подарък да крещи “евтино”

Съвет 1: Вземете едногодишна гаранция, ако е възможно

Вашият реновиран лаптоп трябва да бъде застрахован – за това, че продавачът гарантира качеството на продукта. Проверете дали компютърът идва със солидна гаранция – една година се смята за стандартен гаранционен период в днешно време, но не е универсален.

Някои гаранции за реновирани лаптопи може и да са по-кратки, отколкото тези за нови продукти, и обикновено не покриват живота на батерията, но всеки търговец е различен, така че прочетете дребния шрифт преди да сложите продукта в количката си. Би трябвало да имате поне 30 дни гаранционен период – Microsoft препоръчва минимум 90-дневна гаранция. Apple и някои големи компании, които реновират компютри, дават една година гаранция за лаптопите си.

Също така, потърсете добра политика на връщане на продуктите, за да можете да тествате лаптопа и да разберете дали е подходящ за вас. Презареждащите се батерии се приемат като консумативи и имат определена продължителност на живота, така че трябва да проверите дали батерията на обновения ви лаптоп може да бъде презареждана и дали е издръжлива.

Съвет 2: Изпробвайте лаптопа си веднага, след като го получите

Когато отворите кутията на обновения си лаптоп, очаквате да видите лъскав, неповреден екстериор, без надрасквания. Клавиатурата трябва да има вид на нова, без клавишите да изглеждат по-лъскави или износени. Екранът трябва да е чист и светъл. Всичко по-малко от това ще бъде разочарование.

Купувачите трябва винаги да гледат за състоянието на обновения компютър в продуктовата страница. Продавачът обикновено описва козметичните недостатъци в описанието на продукта, но не винаги. Например, в сайта на Apple се съдържа генерална информация за стандарти, свързана към всеки реновиран продукт на разпродажба, но няма отчет за състоянието на отделните продукти.

От българския сайт за обновена техника Kozelat.com казват: „Специалистите, с които работим, правят така, че всеки продукт да изглежда добре – особено клавиатурите, корпусите, дисплеите – тези детайли трябва да бъдат в отлично състояние от клас А. Ако си вземете лаптоп, който не изглежда добре или има драскотини, или клавиатурата е нестабилна, това е индикация, че за самият компютър също не е положена грижа и няма да работи гладко“.

Не на последно място, козметичните стандарти варират. По корпуса може и да има някои несъвършенства и те да не засягат по никакъв начин представянето и мощността на компютъра, а купувачите трябва да се подготвят, че обновеният компютър няма да изглежда толкова добре, колкото чисто нов. Въпреки това, купувачите трябва да проверят за издайнически сигнали, за това, че компютърът не е стандартизиран: мъртви пиксели, шумен хард диск, разхлабени или скърцащи панти или очевидни следи от употреба.

Съвет 3: Правете разлика между реновиран и сертифициран лаптоп

Има платформи, които просто свързват продавачи и купувачи и те се разбират помежду си за качеството на продукта и условията, които предлагат. Но има и магазини, които предлагат различни нива сертификати и стандартите им варират, но не винаги са прозрачни.

Сертификационният процес включва тест на хардуера, козметична инспекция и софтуерна проверка, за да се гарантира пълната функционалност на компонентите и връщане към фабрични настройки без зловреден софтуер.

Някои аутлети са още по-строги в изискванията си към качеството на реновираната си техника. Имат списъци от десетки козметични и функционални критерии, които трябва да бъдат изпълнени, за да се пусне в продажба продуктът.

Съвет 4: Може да подарите реновиран лаптоп

На някои идеята да подарят използван компютър може да се струва „евтина“, без да взимат предвид високото качество и гарантираната функционалност. Може да мислите, че вашият любим човек тайно ще се присмива на реновирания ви подарък, но помислете какво реално има значение за този човек. Ако вие или любимият ви човек се интересувате най-вече от последния, най-красив и артистично опакован ноутбук и асоциирате обновените лаптопи с нещо неприятно, старо и износено, то в тази случай употребяваната техника няма да е добра идея за подарък.

Един лъскав Chromebook за 400 лева ще бъде най-добрият начин да кажете „обичам те“, но в семейство Петрови, например, нещата стоят малко по-различно: „Мога само да кажа, че миналата година купих на жена си обновен лаптоп Lenovo с високи параметри и много здрав и стабилен корпус, защото на нея й трябваше силна машина както за работа, така и за нормалните потребителски нужди, и тя беше очарована и много доволна от качеството на подаръка ми“.

Коментари по темата: „Струва ли си реновиран компютър под 300 лева?”

добавете коментар...

  1. Асен

    Харесвам ви вашете неща продожаваите

  2. Иво

    Да, за мониторите е най-голяма далавера. Трудно се намират качествени стари монитори, който има няма да си продава. Новите монитори LED / OLED са некачествени и предварително нарочно програмирани по-бързо да се износват и остаряват. Преди време човек като си е купил хубав и качествен монитор може да изкара повече от 10-15 години. Сега обаче новите са с много кратък живот и срок на експлоатация от 4-5 години като това е краен предварително определен срок от производителя.

    Пазара на настолни компютри и лаптопи е в криза и постоянен спад на продажбите и това реновиране и рециклиране едва ли ще помогне и дори ще навреди вместо да се оптимизира производството на нови компютри за по-малки бройки предвид постоянно намаляващото търсене и интерес от страна на потребителите.

  3. Tanton

    Реклама е, и все пак – много добра статия. Благодаря!

  4. ха

    Настолен под 300 лева си струва, ако идва заедно с монитора. Иначе не си струва – ще си вземеш някой едноплатков компютър за под 100-на лева и пак ще му върши основните работи, като гледане на видео. По-отношение на периферията – ами там вече много зависи…

  5. инженер Сашо

    Защо да е сложно след като може да е просто с кратки отговори:

    Лаптоп не си струва в никакъв случай и без никакви компромиси за цена и качество
    Настолен компютър под 300 лева може.
    Телефон над 90 лв. не си заслужава да се закупува и ползвува

    Може да звучи абсурдно в действителност много малко хора се нуждаят от компютри.
    По цял ден драпат смартфони на работа я има я няма компютър. След работа хората пак търкат смартфоните, вкъщи пускат кабеларска телевизия, некой плейстейшън и това е всекидневния живот на огромна маса от хора. Смартфон, глупавия фейсбук, телевизор и това е за масовия човек. Познавам лично много такива хора, които не използват компютри.

Коментар