Google подготвя Chat услуга за Android

Новата чат услуга на Google ще бъде вградена директно в Android Messages

Google разработва нова услуга, наречена Chat и базирана на протокол RCS (Rich Communication Services), която ще бъде вградена директно в Android Messages, съобщи The Verge, позовавайки се източници от компанията.

Месинджърът Chat ще предложи познати възможности като отметка за прочетено съобщение, индикатор за набиране на текст, обмен на снимки и видео с висока резолюция, провеждане на групов чат и други функции.

По същество, Chat е операторска услуга. Подобно на SMS-те, месинджърът няма да получи криптиране от край до край, но, за разлика от късите текстови съобщения, ще консумира интернет трафик, а не платен мобилен трафик. Ако потребителят няма активиран Chat, съобщенията ще се изпращат във вид на SMS.

Официалният анонс на новата чат услуга се очаква към края на годината. Внедряването обаче ще зависи от волята на конкретните телеком оператори. Очаква се в крайна сметка протоколът RCS да измести от пазара SMS.

С новото приложение Google се стреми да внесе ред в своите проекти за месинджъри, вкл. Google Talk, Google Voice, Google+ Huddles, Hangouts и Allo. Разработката на последния от тях, Allo, ще бъде прекратена, а целият екип ще се присъедини към Android Messages.

Коментар