Контраудар: Китай замисля забрана на iPhone

Търговската война между САЩ и Китай придобива застрашителни за Apple мащаби

Китай може да забрани продажбата на продукти на Apple в страната, вкл. iPhone, в отговор на бариерите, които САЩ издигат пред Huawei на американския пазар. Ако планът бъде реализиран, Huawei може да измести Apple и дори Samsung и да стане номер едно производител на смартфони в света.

Без достъп до китайския пазар, Apple ще загуби около 19% от приходите си, в резултат на което ще й се наложи да съкрати 10-20% от персонала, или около 30 хиляди души, отбелязва Gizchina. Това може да разклати сериозно позициите на компанията на световния пазар.

В последните няколко месеца правителството на САЩ даде ясни сигнали, че всячески ще пречи на китайските производители на смартфони да правят бизнес в страната. Първо, властите не позволиха на Huawei да сключи сделки с телеком операторите, обвинявайки компанията в шпионаж, а преди броени дни Министерството на търговията забрани износа на американски продукти – в частност, чипове на Qualcomm – за нуждите на друг китайски гигант, ZTE, до 2025 г., заради връзки на компанията с Иран.

В отговор, китайското правителство разглежда възможността да забрани продажбите на техника на Apple на територията на страната. Като главна причина ще бъде посочена заплаха за националната сигурност, така както направиха САЩ в случая с Huawei. Ако Пекин наистина предприеме подобен ход, Apple ще пострада сериозно, предвид мащаба на китайския пазар.

Нещо повече, Huawei ще изпревари Apple от второто място на световния пазар за смартфони. А ако продажбите на Huawei на родния пазар се покачат драстично, поради отсъствието на Apple там, то китайската компания може да измести от първото място лидера Samsung и да стане номер едно доставчик на смартфони в света.

Очевидно, за 46-те млрд. долара, които Apple прави годишно в Китай, ще се конкурират Huawei, Samsung, Xiaomi, Oneplus, Oppo, Vivo и Meizu. Предполага се, че именно Huawei има най-големи шансове да вземе лъвския пай от дела на iPhone.

Коментари по темата: „Контраудар: Китай замисля забрана на iPhone”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Заплатите в Китай може и да се увеличават, но производителността им нараства главоломно, така че, дори и в този случай, себестойността на труда там е най – ниска, а качеството е по – високо дори ако ги произвеждат в САЩ, защото хората там са така възпитани. Да си махнеш производството от Китай е пълна глупост. Защото наистина там логистиката по доставки на части е крайно лесна и удобна – имат страхотна организация на транспорта. Има и други марки, които могат да бъдат притиснати от китайците, така че вероятно ще отговорят на санкциите. Само не знам дали ще ударят точно Епъл. По – скоро не вярвам. Въпреки че, вероятно точно Епъл е инициатора на проблемите на китайските телефони в САЩ.

  2. Yo

    Вече трябваше да са го направили в отговор на удара срещу Huawei. Айфон разчита на затворен пазар – дори да се забрани за кратко, ще загуби дяла си. И без това вече е почти нищожен.

  3. ха

    Митът за евтините китайски заводи от десетина години е отживелица. В Китай заплатите се вдигат непрекъснато и единствената причина да се остава там е лобистиката – има всякакво производство там, а и местенето на завиди е нещо, водещо до огромни разходи. От друга страна Китай активно набляга на роботизацията, така че пак може разходите за производство да почнат да падат.

    Иначе колко е важно за Apple китайския пазар – то си го пише в статията:
    >Без достъп до китайския пазар, Apple ще загуби около 19% от приходите си
    С това започва текста и е нормално да си го прочел.

  4. Марко

    Изненадан съм толкова ли много ги купуват тези бутикови и непрактични телефони от Apple в Китай? Ако имат малък дял сред клиентите в Китай това решение не би повлияло по никакъв начин. Обаче ако спрат производството на Apple в евтините китайски заводи тогава ще стане много интересно. Apple ще бъде принуден да ползва фабрики с евтин робски труд от Индия и Африка. Пак има решение и някак ще оцелеят – да поясна не съм никакъв фен на Apple и без пари да ми дават техни продукти не бих ги ползвал.

  5. Жив72

    Китай е длъжна да направи това спрямо САЩ !
    САЩ каквото са посели,това и ще пожънат !

Коментар