Изкуствен интелект открива измамната е-поща

Компанията за сигурност Trend Micro използва технологии с изкуствен интелект, за да открие мошеническите имейли в електронната кореспонденция. Анализиращият софтуер Writing Style DNA разконспирира измамните бизнес писма, писани уж от името на мениджъри.

Writing Style DNA е анализатор на текст с възможности на изкуствен интелект, който в своята работа отчита над 7000 характеристики на стила на писане. Подозрителните електронни писма се проверяват с модели, обучени на еталонни текстове, и при засичане на измама, софтуерът изпраща известие до лицето, чието име е използвано, получателя и ИТ отдела.

Около 94% от всички програми-изнудвачи, блокирани от антивирусите на Trend Micro през миналата година, са се разпространявали по електронна поща. Прогнозите сочат, че загубите от мошеничества с използване на бизнес е-поща ще достигнат 9 млрд. долара тази година.

Очевидно, средствата за защита от подобни кибер атаки са силно необходими, а технологиите с изкуствен интелект могат значително да повишат ефективността им. Анализаторът Writing Style DNA ще бъде интегриран в различни продукти на Trend Micro, като още през юни т.г. ще се появи в софтуера за защита на Microsoft Office 365 и ScanMail for Microsoft Exchange (SMEX).

Коментар