Мутантен ензим „изяжда“ пластмасата

Учени създадоха случайно мутантен ензим, способен да разгради сравнително бързо пластмаса. Разработката е обещаваща и може да помогне на човечеството да реши кризата с пластмасовото замърсяване?

На едно сметище през 2016 г. японски изследователи откриха първата бактерия, способна да консумира пластмаса. По-късно международен екип от изследователи започна да изследва бактериите, за да разбере как функционират те – и по случайност, ги направи още по-добри.

Изследванията, водени от Университета в Портсмут и Националната лаборатория за възобновяеми енергийни източници (NREL) на САЩ, са довели до създаване на ензим, способен да разгражда пластмасови бутилки от полиетилен терефталат (PET), пише GreenTech.bg. Лошата новина, според NREL, е, че бактерията не е способна да яде достатъчно бързо, за да се приложи за справяне с пластмасите в промишлен мащаб.

Но манипулирайки ензима, с който работи бактерията, международният екип „по невнимание“ подобрил способността й да поглъща пластмаса. „Това е скромно подобрение от 20 процента всъщност не е най-важното,“ казва Джон МакГейхайн, професор в Университета в Портсмут, пред Гардиън. „Невероятно е, защото ни казва, че ензимът все още не е оптимизиран. Това ни дава възможност да използваме цялата технология, прилагана в развитието на други ензими в продължение на много години, за да направим супер-бърз ензим“.

Мутиралият ензим започва да разгражда пластмасата след няколко дни контакт с нея. „Това, което се надяваме да направим, е да използваме този ензим, за да превърнем пластмасата обратно в нейните оригинални компоненти и така да можем да я рециклираме“, допълва МакГийхан. „Това означава, че няма да се налага да сондираме повече за петрол и, най-вече, че ще намалим количеството пластмаса в околната среда“.

Коментар