Samsung ще пести от доставки с блокчейн технология

Технологията блокчейн има потенциал да подобри ефективността на логистиката

Корейският електронен гигант Samsung разглежда възможността за използване на блокчейн технология в системата за проследяване на доставките на продукти, съобщи Блумбърг.

Според оценките на експерти от подразделението Samsung SDS, което се занимава с логистиката на Samsung Electronics, внедряването на блокчейн технология може да намали разходите за доставки с 20%.

Технологията блокчейн е в центъра на вниманието, заради използването й в криптовалутите, но тя има потенциал и за много по-широко приложение – например, за ефективна инвентаризация на стоките и обмен на транспортни документи в реално време.

През настоящата година Samsung SDS ще организира авиопревози на 488 хиляди тона товари и доставки на 1 млн. еквивалента на 20-футови контейнери. Внедряването на по-ефективна система за проследяване ще доведе до икономии на средства и съкращаване на сроковете за доставка.

Коментари по темата: „Samsung ще пести от доставки с блокчейн технология”

добавете коментар...

  1. asdf

    И моя началник ме привика онзи ден и казва – помисли дали може да вкараме в продукта blockchain. А blockchain не би ималo абсолютно никакво приложение в нашето централизирано приложение. Пълен смях. Сега понеже много се говори и е модерно. Всеки пише, че вкарва изкуствен интелект и blockchaing, пък аз не виждам софтуера да е станал много по-различен от преди.

  2. ха

    Пълни глупости са това наистина. За да се проследяват пратки е достатъчно (и много по-евтино, без разход на енергия) да има централизиран сървър и всяка транзакция да се декларира с електронен подпис (и от двете страни).

    На практика blockchain е технология, която НЕ изисква централизиран сървър, което в конкретния случай е повече от логично да се направи (ще стои в централата на Samsung).

  3. _

    Аре, аре, поредният посредствен меринджей е направил презентация, в която е нашляпал
    една диаграма тип “хокеен стик” и им е изръсил няколко неадекватни глупости.

    Blockchain имат съвсем различен потенциал. Предвид, че съхраняват всяка транзакция завинаги, имат потенциала да спрат огромна част от корупционните схеми като дадат възможност да се прави ревизия дори след 10-20-100 години. Могат елементарно да спрат източването на ДДС, да спрат всякакви злоупотреби с обществени поръчки.

    Ето прост пример:
    Обявява се обществена поръчка за доставка на оборудване (все тая какво).
    Всички оферти се подават като записи в blockchain в централизирана система. Изтеглянето от тази система става чрез заявка, която също се записва в blockchain.

    Ето вариант, при който няма как да се знаят предварително офертите на различните участници.

    Изборът на оферта става чрез запис в същия този blockchain, с обосновка за избора на оферта.

    След, да кажем, 1, 2 или 5 години (въпрос на законодателство) целият този blockchain става публично достъпен. По този начин всеки гражданин може да провери за злоупотреби.

    Това е потенциалът на blockchain – да гарантира, че всяко действие на назначена власт – правителство, парламент, администрация – ще бъдат надлежно записани и ще подлежат на пълна ревизия, по всяко време, от народа.

Коментар