Microsoft подготвя олекотена платформа Windows 10 Lean

Очакваната актуализация Redstone 5 може да се окаже последното голямо обновление на Windows 10, а след това Microsoft да пуска само незначителни ъпдейти, свързани най-вече със сигурността на операционната система.

За подобен сценарий в развитието на най-популярната десктоп платформа намекна по-рано този месец шефът на Microsoft Сатя Надела в интервю за Блумбърг. Същевременно, компанията планира да пусне олекотена версия на Windows 10, наречена Lean, информация за която се появи тази седмица от разработчик, инсталирал бета версия на Windows 10 с Redstone 5.

Участникът в програмата за тестване е забелязал в списъка за избор на операционна система новата Windows 10 Lean, която е с 2GB по-лека от останалите дистрибуции. В нея са премахнати ненужни в някои случаи файлове, вкл. драйвери за CD и DVD устройства, теми и други, които потребителят не ползва, особено ако разполага със съвременен ноутбук без оптично устройство.

Не е изключено Microsoft да разработва Windows 10 Lean за по-слаби офисни компютри. Като цяло, функционалността на олекотената версия не се различава от тази на останалите платформи, но тя има значително по-малък обем.

Самата Windows 10 може скоро да отстъпи място на друга платформа, ако се съди по изявлението на Сатя Надела пред Блумбърг по-рано този месец. По неговите думи, Windows 10 вече не се явява ключов продукт и разработчиците, ангажирани с развитието на платформата, се пренасочват към нови проекти.

Оттук идват и предположенията, че Redstone 4 ще бъде последното голямо обновление на операционната система. Следващите актуализации вероятно ще касаят предимно сигурността на Windows 10. Към момента обаче за наследника на Windows 10 не се знае нищо.

Коментари по темата: „Microsoft подготвя олекотена платформа Windows 10 Lean”

добавете коментар...

  1. Пешо

    Димитре, ама ти наистина ли си се вързал и вярваш на Microsoft, че тази версия на уиндоса е написана от скратч дето се вика? От същата боза е и нищо не са писали от скратч просто са орязали оттук и оттам.

  2. Димитър Иванов

    true, true, ама най-често да разделиш функционалностите си умно и логично спрямо видове устройства или други критерии може да коства повече усилия от колкото да напишеш всичко от скратч дето се вика. То едно върху друго, едно върху друго като трупаш в мазето години наред, не е лесно после да си подредиш само книгите. По-лесно и евтино е да си купиш нови книги от същите от колкото да ровиш, да търсиш, да чистиш и преподреждаш.

    Иначе, наистина става смешно с измислянето на нови и нови имена и версии.

  3. Мартин

    true… true

  4. Хмм

    Не бяха мобилни версии, рт версии, S версии, а сега и Лийн версия. MS досега не са имали успех с оптимизирана версия на Уиндолс и не знам защо си мислят, че този път нещо ще се промени. Дали не могат да пишат качествен код или самия Уин просто толкова си може, но това ми изглежда като поредния проект за чийто край ще четем догодина.
    Ако си дадат труда да декъпълнат функционалностите си, биха могли просто да дадат опцията за лийн инсталация при нормалната дистрибуция и да спестят много от мъката по тоя свят.

Коментар