Intel поверява антивируса на GPU-то

Интегрираният GPU на Intel ще изпълнява антивирусни операции на Windows Defender

Нова технология на Intel ще позволи на антивирусните програми да ползват при сканиране не само ресурсите на централния процесор (CPU), но и на интегрирания графичен процесор (GPU), съобщиха от компанията.

Става въпрос за технология, наречена Accelerated Memory Scanning, която ще работи на вградените GPU на Intel. Първоначално от нея ще се възползва антивирусът Windows Defender, активиран по подразбиране в операционната система Windows 10.

Accelerated Memory Scanning ще открива, на първо място, безфайлови заплахи за сигурността. Тестовете на Intel показват, че новото решение за сигурност намалява натоварването на централния процесор с до 20% при антивирусно сканиране. Очаква се технологията да бъде интегрирана в Windows Defender в близките седмици.

GPU-тата отдавна се използват не само за графични операции, но и за други задачи, които изискват бързо изпълнение на голям брой паралелни операции. Идеята GPU да се ползва и от антивирусите е перспективна, предвид, че графичните процесори са масово разпространени и имат свободен ресурс.

Коментар