Правят по-добри смоли за 3D печат от стара пластмаса

Старите “биоразградими” пластмаси са отличен източник на смола за 3D печат, доказаха учени (снимка: Вашингтонски държавен университет)

Въпреки че биопластмасата на растителна основа от полимлечна киселина (PLA) е призната за своята биоразградимост, разграждането ѝ може да отнеме доста време. Имайки предвид този факт, учени от Вашингтонския държавен университет са измислили начин да я преработят в… смола за 3D печат.

„[PLA] е биоразградима и подлежи на компостиране, но след като я разгледате, се оказва, че може да отнеме до 100 години, за да се разложи“, казва докторантът Ю-Чунг Чанг, съавтор на проучването.



„В действителност това все още води до много замърсяване. Искаме да сме сигурни, че когато започнем да произвеждаме PLA в мащаб от милиони тонове, ще знаем как да се справим с материала“, допълва ученият.

За тази цел Чанг и колегите му са разработили процес, при който евтин химикал, известен като аминоетанол, се използва за разграждане на дългите вериги от молекули, които изграждат PLA. Тези вериги се превръщат в прости мономери – основните градивни елементи на пластмасата. Процесът отнема около два дена и може да протича при нормални температури.

След това мономерите се рекомбинират, за да образуват смола, втвърдяваща се от светлината – подобна на тези, които вече се използват в някои 3D принтери. Всъщност, когато се използва в 3D печат на тестови обекти, смолата, получена от PLA, показва механични и термични качества, които са равни или по-добри от тези на съществуващите смоли.

„Намерихме начин незабавно да превърнем това в нещо, което е по-здраво и по-добро – и се надяваме, че откритието ще даде стимул на хората да преработват PLA продуктите, вместо просто да ги изхвърлят“, казва Чанг. „Направихме по-здрави материали направо от боклук. Вярваме, че това може да бъде чудесна възможност“.

Сега учените се надяват да приложат техниката към друг вид често използвана пластмаса, наречена полиетилен терефталат (PET).

Коментар