Блокчейн Web 3.0 движи пазар за шест трилиона долара

Докато много правителства забраняват криптовалутите, индустрията възприема блокчейн-технологията с всичките ѝ ползи (снимка: CC0 Public Domain)

През 2023 г. секторът на блокчейн технологиите Web 3.0 ще струва повече от шест трилиона долара, според Market Research Future. Индустрията на Web 3.0 ще продължи да расте със среден годишен темп от 44,6% в периода от 2023 г. до 2030 г.

Тъй като Web 3.0 разчита в голяма степен на блокчейн, мнозина погрешно вярват, че неговата съдба е неизбежно свързана с нестабилния пазар на криптовалутите. Но криптовалутите са само една част от новия сектор.



Макар че криптовалутите се сринаха през първата половина на 2022 г., хората, които вземат решения, не трябва да приемат, че стойността на Web 3.0 технологията е засегната, коментира Gartner. Според анализаторите, Web 3.0 скоро ще достигне повратна точка и ще бъде възприет широко сред индустриите – от поддръжката на самолети до безопасността на храните. Всички те ще „токенизират“ своите приложения.

Какво подхранва растежа на Web 3.0?

Докладът за проучване на пазара за блокчейн решения разкрива, че причините за неговото динамично развитие са свързани с бизнеса, техническите подобрения и сигурността. Докато пандемията опустоши индустрии като хотелиерството и смути автомобилостроенето, приходите на ИТ индустрията нарастват стабилно.

ИТ бизнесът видя и нови пазарни възможности, след като потребителите пожелаха неща като 5G технологии, виртуална и разширена реалност, блокчейн приложения, AI и машинно обучение. Тези технологии са стълбовете, върху които се изгражда Web3.0.

„Блокчейн е доказана технология. Сега тя е готова окончателно да трансформира следващото поколение уеб-технологии“, казва Аарти Дапте, старши изследователски анализатор в Market Research Future. „Web3 блокчейн напълно ще трансформира съществуващите конвенционални процеси в различните сектори“.

От финансови услуги до търговия на дребно и електронна търговия, медии и развлечения, здравеопазване, ИТ, правителствени органи и енергетика – предвижда се почти всеки сектор да възприеме блокчейн Web 3.0.

Основният потенциал на технологията се крие в прозрачността на децентрализираната Web 3.0, където всички транзакции се записват и регистрират и могат лесно да бъдат проследени. От друга страна разработчиците и ИТ екипите инвестират в Web 3.0 поради силните страни на бързо развиващата се технология.



Блокчейнът е лесно достъпен за всеки, разходите са изключително ниски, а скоростта далеч надхвърля тази на традиционните централизирани операции, пише още в доклада. Секторът на киберсигурността приема на драго сърце децентрализираните мрежи заради това, че са по-безопасни. Блокчейн може да се интегрира с IoT за работа с логистика, вериги за доставки и фабрични операции, привличайки индустриалния сектор.

Тежестта на финансовия свят в Web 3.0

Един от най-важните двигатели на блокчейн технологията Web 3.0 е банковият, финансовият и застрахователният сектор. Тъй като се очаква новата технология да революционизира традиционните финансови системи, тежестта на глобалната икономика тласка Web3.0 към нова ера. „Децентрализираните финанси ще играят много по-значима роля от тази, която играят сега“, казва Дапте.

Основен фактор е повишаването на сигурността. Например, застрахователният сектор ще се радва на намаляване на измамите и купувачите на застраховки могат да очакват цените на премиите да намалеят, тъй като процесите стават по-безопасни и без грешки. По същия начин всички други ниши във финансовия сектор ще бъдат облагодетелствани.

Правителствата също разглеждат използването на блокчейн за съхраняване на имотни ипоземлени регистри, за системи за цифрово гласуване на избори, вериги за доставки, военни и отбранителни приложения.

Еволюцията

Първата версия на интернет, Web 1.0, беше изградена единствено върху съдържание, създадено от правителства, организации и фирми. Тази мрежа беше ориентирана основно към информация и бавно, но постепенно се превърна в пространство, ориентирано към потребителите.

Forbes обяснява, че с Web 2.0 потребителите станаха едновременно и творци, обръщайки се към социални медии, блогове и уебсайтове. Те обаче разчитаха на централизирани уеб услуги, притежавани предимно от големи технологични компании. Създаването на съдържание се превърна в бизнес, който изисква изграждане на аудитория, а рекламата се превърна в най-големия доход за компаниите за уеб-технологии.



Привлекателността на Web 3.0 е в това, че вместо достъп до интернет чрез услуги, опосредствани от големи компании, хората притежават и управляват секции от интернет, казва Дапте. За разлика от съдържанието, което се хоства в традиционния интернет, при Web 3.0, когато съдържанието е проверено чрез блокчейн, то има ясен създател, собственик и стойност.

„Децентрализираната инфраструктура и платформите за приложения ще изместят технологичните гиганти и хората ще могат с право да притежават своите данни“, уверява Forbes.

Различни индустрии, различни блокчейн приложения

Очаква се секторът на електронната търговия и търговията на дребно да бъдат най-големите крайни потребители на новата технология. Те ще се възползват от по-сигурните транзакции, новите приложения и услуги и новите начини за покупка и продажба.

Блокчейнът се представя и като решение на проблемите с поверителността – голяма тенденция сред потребителите, които вече не искат да предоставят личните си данни на големите технологични компании.

Други индустрии ще използват блокчейн по различни начини. Например, здравеопазването преосмисля съхранението и управлението на електронни здравни досиета. „Понастоящем досиетата на пациентите съществуват в големи, изолирани, централизирани ИТ системи, което прави невероятно трудно споделянето на данни между различни здравни екипи и услуги“, обясни Дапте.



В същото време рискът от съхраняването на чувствителни данни на пациентите в централизирани системи — където е необходима само една атака за пробив, за да бъдат компрометирани всички — силно контрастира с ползите за сигурността, които децентрализираните мрежи могат да предоставят.

Във фармацевтичната индустрия блокчейнът Web 3.0 е готов да предложи повече ефективност във веригите за доставки, да трансформира управлението на данни в клиничните изпитвания и управлението на качеството във фармацевтичния сектор.

Web3.0 предизвикателства: eнергия и регулации

Блокчейн е критикуван за колосалното си потребление на енергия. Смята се, че биткойн например използва 707 киловатчаса електроенергия на транзакция! Въпреки че това потребление е значително по-голямо от други цифрови и централизирани транзакции, проблемът с криптоенергията се превърна в глобален.

В момента са на ход няколко проекта, които би трябвало да решат този въпрос и да направят блокчейна „зелен“. Но Дапте e предупреждава, че трябва да се направи още, за да се отговори на това предизвикателство.

„Реалността е, че няма достатъчно производство на възобновяема енергия, за да се покрият всички дейности. Ако копачите напълно преминат към възобновяеми източници, тогава ще има прекомерна тежест върху невъзобновяемите източници“, казва анализаторът.

Друго предизвикателство е регулирането на блокчейн. Глобалната правна среда за блокчейн е сложна, разнообразна и често объркваща или напълно несъществуваща. Трябва ли висшите ръководители да се притесняват от регулациите? Според Дапте – не трябва.



Анализаторът посочва, че „монетите“ може да са забранени в някои страни, но блокчейн технологията не е. Около 40 държави са забранили напълно или ограничили частично използването на криптовалута, включително Китай, Египет, Катар, Кувейт и Виетнам. „Тази забрана няма да има голям ефект върху развитието на пазара на блокчейн Web 3.0, тъй като други големи страни насърчават и активно подкрепят Web 3.0“, коментира Дапте.

Китай може да е забранил криптовалутата, но все още използва блокчейн технологията, за да изградят по-силна икономика. До 2020 г. азиатската държава е одобрила повече от 220 блокчейн проекта и ускорява пускането на цифровия юан, както съобщава International Finance.

„Други държави, където цифровите монети са забранени, също искат да използват истинския потенциал на технологията Web 3“, допълва Дапте.

Коментари по темата: „Блокчейн Web 3.0 движи пазар за шест трилиона долара”

добавете коментар...

  1. Българин

    Web 3.0 е хубаво като концепция, но още не му е дошло времето.

Коментар