Япония най-накрая ще се откаже от CD-та и дискети в държавните служби 

Много правителства все още използват остарели технологии за събиране на информация
(снимка: CC0 Public Domain)

Японското правителство ще спре да изисква цифрово съдържание, записано на компактдискове и дискети. Министърът на цифровите технологии Таро Коно обеща да отмени регулациите, изискващи изпращането на данни до правителствените служби на CD и флопи дискове.

Министърът направи това изявление по време на конференция, посветена на стратегията на страната за развитие на цифрови публични услуги, съобщи The Register. Цифровите правителствени услуги са свързани с изпращане на данни до държавни служби, а Таро Коно обеща да преразгледа правилата, които регулират предоставянето на информация.



Оказва, че в Япония има повече от 1900 акта, които определят предаването на данни на държавни агенции, и много от тях изискват използване на остарели устройства. В същото време новите методи и най-вече изтеглянето на информация през интернет не са описани в документите, което означава, че те не са разрешени технически.

В тази връзка Таро Коно се ангажира възможно най-скоро да пренапише нормите, които възпрепятстват прилагането на цифровата програма на страната.

Не за първи път член на правителството се опитва да въведе в Япония адекватни механизми за цифрова трансформация. Миналата година министър-председателят Йошихиде Суга възнамеряваше да извади от обращение печата и факсовете, доколкото е възможно, но не остана дълго на поста си и нямаше време да изпълни дигиталния план.

Коно е по-млад и е по-компетентен в технологиите: на конференцията той одобри план за преодоляване на липсата на технически умения, модернизиране на комуникационните системи и внедряване на Web3 решения.

Япония не е единствената развита страна, която използва остаряла технология поради неадекватно законодателство. Едва миналата година Южна Корея спря да използва ActiveX контроли на правителствените уебсайтове – остаряло решение, което олицетворява опита на Microsoft да се противопостави на Java аплетите.

Правителствените ведомства в Китай все още използват печати, а службата за вътрешни приходи на САЩ продължава да приема декларации само на хартиен носител и практикува ръчно въвеждане на данни в компютър, дори без да ползва OCR технологии.

Коментар