Десетки тайвански компании ще последват TSMC в Аризона

Производството на TSMC ще привлече в Аризона още 20 тайвански компании
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Решението на TSMC да построи завод за производство на 5-нанометрови чипове в Аризона, САЩ, привлича към щата повече от 20 тайвански технологични компании, според източници от индустрията.

До 2024 година TSMC, най-големият производител на чипове по договор, трябва да пусне в експлоатация съоръжението за 5-нм продукти, което ще бъде най-модерното извън Тайван, отбелязва Nikkei Asian Review.



Властите на Аризона твърдят, че 20 тайвански компании, част от екосистемата от доставчици на TSMC, възнамеряват да инвестират в икономиката на щата.

Наскоро губернаторът на щата Дъг Дюси посети Тайван, където се срещна не само с висшето политическо ръководство на острова, но и с представители на TSMC и други компании, които проявяват интерес към разширяване на присъствието си в Аризона.

Основното производствено съоръжение за новата фабрика на TSMC в щата вече е в процес на изграждане, само две години след обявяване на намерението на тайванския чипмейкър да строи в САЩ, уточни губернаторът.

Бизнес връзките между Аризона и Тайван се развиват в продължение на много десетилетия. Така например, пилоти от ВВС на Тайван се обучават във военната база Финикс през последните над 25 години.

Губернаторът предупреди, че TSMC ще се сблъска с недостиг на квалифициран персонал, когато търси работници за новото си съоръжение в Аризона. Но според него, този проблем не е специфичен за щата, а е характерен за настоящия етап от развитието на глобалната полупроводникова индустрия.

Миналата година търговията между Аризона и Тайван достигна 1,92 милиарда долара, като повече от 100 тайвански компании инвестираха в икономиката на щата. За сравнение, търговията на Аризона с С Южна Корея възлиза на 882 милиона долара през 2021 г.

Коментар