40 хиляди години затвор грозят крипто-предприемач

Престъпленията с криптовалута понякога възлизат на милиарди долари
(снимка: CC0 Public Domain)

Полицията в Албания залови основателя на турската криптоборса Thodex, който избяга с 2 милиарда долара. Фарук Фатих Озер сега е под угрозата да бъде осъден на 40 хиляди години затвор.

Озер е бил включен в т.нар. червената бюлетина на Интерпол, което означава, че правоприлагащите органи по света могат да го издирват и арестуват. По-рано държавните прокурори поискаха присъда от 40 564 години затвор за крипто-предприемача.



Самоличността на Озер се свързва с внезапното затваряне на криптоборсата, в резултат на което хиляди потребители загубиха достъп до своите сметки и средства. 390 хиляди души станаха жертви на измамата, а общите загуби на инвеститорите се оценяват на 2 милиарда долара, съобщи Decrypt.

Според турските власти, екстрадирането на Озер в Турция е инициирано от Интерпол. Очаква го тежък съдебен процес в страната – според съобщенията в медиите, всички топ мениджъри на затворената борса са заплашени от хиляди години затвор.

Борсата Thodex работи от 2017 г., но неочаквано спря да търгува през април 2021 г. Ръководството ѝ се позова на някаква външна инвестиция, която наложи спиране на търговията за 4-5 дни.

Ден по-късно Озер каза, че компанията е била принудена да спре търговията поради кибератаки, но продължи да настоява, че клиентските средства са в безопасност и обеща да върне парите на инвеститорите възможно най-скоро.

Същия ден турската полиция задържа 62 души, свързани с дейността на борсата, конфискува компютрите на компанията и замрази сметките ѝ, но самият Озер към този момент вече беше отлетял за Албания.



Въпреки че Турция поиска екстрадирането на основателя на Thodex, процесът се проточи – отне месеци, докато бъде намерен извършителят на престъпното деяние. В крайна сметка Озер е открит в град Вльора, като самоличността му е установена по биометрични данни.

Още през април 2021 г. стана ясно, че Thodex е прехвърлила 125 милиона долара в биткойни в сметките на американската криптоборса Kraken, преди да затвори. Според компанията Whitestream, която идентифицира транзакцията, това е опит за теглене на средства, откраднати от ръководството на борсата.

Пазарът на криптовалута преминава през трудни времена: онзи ден курсът на биткойн падна под $20 000. Някои експерти обаче са оптимисти и са сигурни, че това състояние на пазара отваря възможности за закупуване на крипто-активи на ниска цена.

Коментар