Прозорци от хидрогелно стъкло вместо климатик

Нов вид смарт-прозорци са по-прозрачни и намаляват температурата в стаята с над 3 градуса (снимка: CC0 Public Domain)

След такова знойно лято много хора днес мислят за по-добри начини за охлаждане на сградите. Изследователи в Китай са украсили скромния прозорец с хидрогелно стъкло – материал, който може избирателно да блокира топлината от слънцето, без да блокира светлината му.

Обикновеното стъкло е проектирано да позволява на видимата светлина да преминава през него и да озарява стаята, но така се загрява и интериорът. А през лятото това не е желано. Хората се спасяват чрез климатиците, които обаче консумират немалко енергия.



За да се опитат да се противопоставят на този проблем, учени от университета в Ухан сега експериментират с нови материали за прозорци, които взаимодействат със светлината по различен начин.

Хидрогелно покритие с дебелина само няколко милиметра, наложено върху стъклото, може да отразява повече от близката инфрачервена светлина отвън и да позволи на повече средна инфрачервена светлина да излезе отвътре, като същевременно остава също толкова прозрачно за видимата светлина.

Идеята е, че фотоните на видимата светлина могат да проникнат над 1 метър във водата, докато фотоните в близката инфрачервена част на спектъра могат да го направят само на няколко милиметра. Тъй като хидрогеловете са съставени предимно от вода, това ги прави полезна „селективна“ бариера.

Оказва се, че хидрогелното стъкло намалява инфрачервеното затопляне дотолкова, че може да понижи температурата в помещението с до 3,5 градуса Целзий. В същото време то не изглежда по-тъмно от обикновеното стъкло – всъщност даже пропуска малко повече светлина. В зависимост от дебелината на хидрогелния слой, той пропуска до 92,8% от видимата светлина в стаята, в сравнение с 92,3% за обикновеното стъкло.

Екипът казва, че този материал може да помогне за намаляване на потреблението на енергия за охлаждане, което би било от полза както за околната среда, така и за портфейлите на потребителите.

Хидрогеловете са достъпни и евтини, така че трябва да бъдат относително лесни за внедряване, което може да им даде предимство пред други, по-сложни смарт-прозорци.

Коментар