Сгради с „умни“ прозорци пестят 20% енергия

Прозорците променят динамично тонирането си и пропускат повече или по-малко светлина и топлина
(снимка: View Inc.)

Компанията за производство на умни прозорци View обяви, че е инсталирала интелигентни прозорци в новооткрития хотел Versante в Ричмънд, Канада. Благодарение на това те пестят значително количество енергия от осветление и отопление и вентилация.

Петзвездният бутиков хотел е част от Международния търговски център в града – обширен комплекс със смесена употреба, разположен близо до международното летище Ванкувър. Комплексът се състои от множество нови локации за търговия на дребно и ресторанти, както и две офис-кули от клас А.

Всяка от 100-те стаи и апартаменти на Versante има умни прозорци, които подобряват здравето на обитателите и подобряват енергийната ефективност. Прозорците използват изкуствен интелект, за да регулират автоматично тонирането си според на външните условия, оптимизирайки естествената светлина и гледката навън, като същевременно свеждат до минимум преноса на топлина и отблясъците. Това се случва благодарение на инсталация на облачна платформа за интелигентни сгради.

Проучване на ефективността на инсталацията е показало, че хората, работещи до „умен“ прозорец, спят средно с 37 минути по-дълго през нощта и изпитват наполовина по-малко случаи на главоболия в сравнение с тези, които работят при обикновени прозорци с щори. Средно сградите с интелигентни прозорци консумират 20% по-малко енергия за осветление и ОВК, добави компанията.

По-рано тази година View обяви придобиването на IoTium – доставчик на облачно управлявани, софтуерно дефинирани IoT мрежи. Решенията дават възможност на собствениците на сгради да постигнат сигурност от корпоративен клас, да намалят експлоатационните разходи и да получат видимост в реално време над цялото си портфолио от недвижими имоти.

Коментар