Роботи на Boston Dynamics са по-добри в паркура от хората

Гимнастическото упражнение е тренирано от роботите в продължение на месеци
(снимка: Boston Dynamics)

Не очаквайте да избягате лесно, ако някой от роботите на Boston Dynamics Atlas някога ви подгони. Фирмата, собственост на Hyundai, сподели видеоклип с участие на хуманоидните машини, които успешно преминават и завършват паркур трасе – и се справят блестящо!

Двойката машини Atlas прескачат цепнатини, ходят по греди и дори координират връщането си, изцяло без да губят ритъм – може би са по-ловки от хората даже.

Гимнастическото изпълнение е разработвано в продължение на „месеци“, според компанията. То служи като полезен тест за способността на роботите да пазят равновесие, като същевременно променят поведението си и координират действията си.

Важно е да се отбележи, че не всичко е предварително подготвено и програмирано: както при другите скорошни тестове, Atlas използва визуални „възприятия“, за да адаптира движението си към околната среда съобразно целта си.

От фирмата бързат да успокоят, че не бива да се притесняваме, че скоро можем да се окажем преследвани от роботи. Все още има доста погрешни действия и риск от провал на всяка стъпка.

Както изглежда, Atlas все още не е робот в серийно производство като Spot. Това е изследователски модел, предназначен да преодолее границите на роботиката.

Boston Dynamics обаче предвижда тази практика на паркур да помогне за създаването на бъдещи роботи-помощници, които могат да се справят с голямо разнообразие от задачи с „човешка сръчност“.

Коментар