SSD-тата навлизат бързо в лаптопите

Малките размери и удароустойчивостта правят SSD-тата твърде привлекателни за използване в ноутбуци

Намаляващите цени на SSD-тата и нарастващите изисквания към сторидж устройствата от страна на потребителите подтикнаха доставчици на ноутбуци като HP и Dell активно да използват SSD в новите си модели, пише Digitimes.com. Очаква се през следващата година основен вариант за лаптоп конфигурациите да станат твърдотелните дискове с капацитет 256GB.

Цените на SSD-тата започнаха да падат в началото на 2018 г., след като в продължение на близо година и половина се покачваха. Според източници от индустрията, поевтиняването се дължи на по-слабото сезонно търсене, а отчасти и на увеличението на обема на предлаганите флаш памети за сметка на повишаване на процента годна продукция при производството на чипове 3D NAND.

Малките размери и удароустойчивостта правят SSD-тата твърде привлекателни за използване в ноутбуци. Очаква се производителите да започнат да използват все по-често SSD устройства, така че делът на лаптопите с тях да превиши 55% тази година.

Най-разпространеният в момента вариант на SSD е с капацитет 128GB, но той ще отстъпи място на 256-гигабайтовите устройства и дори такива с по-голям обем. За увеличаване на обема ще спомогне усвояването от Intel на чиповете QLC NAND, които съхраняват по четири бита в клетка. Първата такава памет бе представена миналата година от Toshiba.

Коментари по темата: „SSD-тата навлизат бързо в лаптопите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Махаш Харда и слагаш SSD, а харда го слагаш на мястото на ДВД-то. Така SSD-то може сравнително евтино да навлезе и във вашия стар лаптоп.

Коментар