Huawеi разработва от години собствена ОС

Китайското правителство може да повлияе на поведението на Huawei на пазара за смартфони, ако се ожесточи търговската война в САЩ

Бариерите, които САЩ издигат пред бизнеса на Huawei в страната, подтикват китайската компания да създаде собствена операционна система като алтернатива на Android, съобщи SCMP.com.

Твърди се дори, че Huawei е започнала да работи по проекта за мобилна платформа още през 2012 г., но в момента може да форсира разработката предвид последните събития и очертаващата се търговска война между САЩ и Китай.

По-рано тази година американските власти попречиха на Huawei да сключи договори за продажба на своите смартфони в САЩ с водещите телекоми, поради опасения за националната сигурност, а сега компанията е подозирана и за нарушаване на санкции срещу Иран.

В близко бъдеще Huawei няма да се откаже от използване на Android в своите устройства в полза на собствена система, уверяват представители на компанията. Но на поведението на Huawei може да повлияе китайското правителство.

Ако властите в азиатската страна решат да ескалират икономическата конкуренция със САЩ, напълно възможно е Huawei да бъде подтикнат да предложи алтернатива на Android – макар и само в мобилните си устройства, продаване на родния си пазар.

Коментар