T-Mobile и Sprint се сливат в сделка за $26 млрд.

Американските T-Mobile US Inc. и Sprint Corp. обявиха в неделя, че са постигнали споразумение за сливане. Сделката ще е в размер на 26 милиарда долара, съобщи Ройтерс.

Очаква се сделката да получи разрешение от регулаторите, защото обединението ще създаде хиляди работни места и, евентуално, ще помогне на САЩ да надвие Китай в създаването на следващото поколение мобилна мрежа.

Споразумението слага край на четиригодишна сага, в която третият и четвъртият по големина американски безжични оператори ту постигаха договореност, ту се отказваха от сделката. Новосъздадената компания ще има 127 милиона клиента. Това би трябвало да е страховит конкурент за водещите два телекома в щатите – Verizon Communications и AT&T.

Очаква се американските регулатори да „въртят на шиш“ Sprint и T-Mobile във връзка с определянето на цените на техните комбинирани предложения за безжични комуникации. Първият етап от преговорите за голямата сделка приключи безуспешно през 2014 г., след като администрацията на тогавашния американски президент Барак Обама изрази притеснения относно конкуренцията на пазара.

Сделката ще създаде мрежата с най-висок капацитет в САЩ, ще намали цените, ще създаде нови работни места и ще подобри обслужването в селските райони, каза Джон Легер, главен изпълнителен директор на T-Mobile и евентуален ръководител на бъдещата обединена компания. Тя ще се казва T-Mobile.

Очаква се компанията да инвестира 40 милиарда долара през следващите три години, за да обнови своите мрежи, да въведе 5G стандарта за комуникация и да гарантира необходимите скорости за осигуряване на връзки за дронове и самоуправляеми автомобили.

Двете компании обявиха, че очакват да завършат сделката не по-късно от първата половина на 2019 г. – амбициозна цел, като се има предвид интензивната регулаторна проверка в САЩ, която предстои.

CTIA – търговска организация, която представлява индустрията за безжични комуникации – нарежда Съединените щати зад Китай и Южна Корея от гледна точка на готовност за 5G. Китайското правителство стартира мащабен план за разгръщане на 5G до 2020 г., в който три оператора са ангажирани с изпълнението на графика.

В този смисъл очакванията са, че бъдещата мега-компания ще помогне на САЩ да настигне Китай и евентуално да добие предимство пред азиатската страна от гледна точка на развитието на новото поколение мрежи.

Коментар