България e последна по широколентов достъп

България се нарежда на едно от последните места по навлизане на широколентов достъп в Европа с едва 7,6 %. Същевременно разпространението на високоскоростен интернет в ЕС продължава да расте и за една година от 18.2% е достигнало 21.7%, сочи доклад на Европейската комисия от ноември, за който съобщи Интеруут.
Три четвърти от линиите в ЕС поддържат скорост на връзката от 2 мегабита/сек. Към 1 юли тази година в ЕС е имало над 107 млн. фиксирани широколентови линии.
Най-висок е ръстът в Малта, където на 100 жители се падат 6.7 линии, в Германия – 5.1, и Кипър – 4.9, а най-нисък във Финландия – 1.9, и Португалия – 1 линия на 100 жители.
Междувременно Интеруут започна изграждане на втора оптична кабелна връзка между Малта и Европа. Проектът ще бъде реализиран заедно с малтийския “quad-play” телеком GO.
290-километровият кабел ще бъде опънат по морското дъно от залива Свети Павел в Малта до Сицилия, Италия. Това ще даде възможност островът-държава да стане част от най-голямата телекомуникационна платформа в Европа. Тя се поддържа от Интеруут, която разполага с мрежа от 12 кръга, свързващи 93 града в 22 държави.
Подводната кабелна връзка ще бъде завършена в рамките на две седмици и ще започне да функционира от началото на 2009 година. Тя ще бъде прекарана от залива Свети Пол, Малта до Мазара Дел Вало, южно от Палермо, Италия. Поставянето й ще се осъществи от специално пригоден за това кораб на дълбочина до 900 метра. Дължината на трасето на кабелната мрежа, към която ще бъде свързана Малта, е повече от 56 000 километра и с капацитет за предоставяне на трафик от 1 петабайт.

по темата: „България e последна по широколентов достъп”

добавете коментар...

  1. Поредната глупост

    Много ви се различават процентите от другите сайтчета.
    http://www.kaldata.com/comments.php?catid=3&id=39702
    Май всеки си ги измисля на момента.

Коментар